Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csontos marok után jön a Csendes farkas

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. május 16. 14:55

Táborfalvára „költözött” a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj: az alakulat gyorsreagálású rajainak Csontos marok elnevezésű kéthetes gyakorlata május 16-án fejeződött be, június 4-én pedig kezdődnek a szakaszok Csendes farkas névre hallgató, alapozó és felkészítő foglalkozásai.

1595954169

Rajszintű, komplex, összfegyvernemi jellegű, éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot hajtottak végre az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj alegységei Táborfalván, valamint a bázishoz tartozó tatárszentgyörgyi lőtéren. A kéthetes foglalkozásokon az alakulat tíz gyorsreagálású raja vett részt: lövészek, páncéltörők, aknavetők, felderítők és műszakiak. A kiképzést – hat szakaszparancsnok bevonásával – Csontos Zoltán és Hetényi Botond századosok vezették.

Pintér Ferenc alezredes, a zászlóalj megbízott parancsnoka a honvedelem.hu kérdésre válaszolva elmondta: a gyorsreagálású lövész rajok METISZ, KONKURSZ hordozható páncéltörő rakétakomplexumokkal megerősítve, 82 milliméteres aknavetők tűztámogatásával ötféle különböző védelmi és húsz támadó feladatot hajtottak végre. A felderítőknek, a műszakiaknak és a mesterlövészeknek pedig – fegyvernemi lőgyakorlatokkal nehezítve – terepen való mozgás, álcázás és akadályokon történő átjárónyitás volt a feladatuk.

A gyakorlatot az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kijelölt állománya támogatta: egyes speciális feladatok végrehajtásakor a gyorsreagálású rajokat helikopterek szállították a kijelölt terepszakaszra, az alegységek légi utánpótlását pedig teherdobással a kecskeméti bázis An-26-os szállítógépe biztosította.

1595954171

A zászlóalj katonái ennek keretében ismét gyakorolták a teherszállítmányok készletezését, szállításhoz történő málházását, a dobási területek harcászati biztosítását és a szállítmányok fogadását.

A rajok Csontos marok gyakorlatát a közeljövőben a szakaszok Csendes farkas  alapozó, és felkészülő kiképzése követi majd.

Fotó: Rácz Tünde