Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elstartolt a Rejtett Portya 2019

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy | Fotó: a szerző és Bódi László őrvezető |  2019. szeptember 13. 14:30

Megkezdődött az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred éves gyakorlata, a Rejtett Portya 2019 a Bakonyban. A háromhetes gyakorlat során a huszonnégyesek az összes náluk rendszeresített felderítő eszközt használják majd: bevetnek különböző típusú felderítő drónokat, hőkamerákat, lokátorokat, zavaró eszközöket is, az ejtőernyős beosztású katonák pedig éjszakai ugrást hajtanak végre.

1596067792

Az évente megrendezett kiképzési feladat során a felderítő alegység a parancsnok döntéshozatali mechanizmusát valós idejű adatok biztosításával segíti, a törzs pedig gyakorolja a békevezetéstől eltérő működést. Csak így garantálható, hogy megfelelően járjanak el az országvédelmi feladatok végrehajtása során kialakult harcászati helyzet megoldásának megtervezésében, megszervezésében, vezetésében és végrehajtásában.

Az előkészületek vasúti berakással kezdődtek: a katonák a gyakorlaton használt harcjárműveket és egyéb technikai eszközöket vasúton szállították a gyakorlótér közelébe. A Bakonykúti térségében elhelyezkedő Baja táborban a felállított sátrakat álcahálóval és gyors telepítésű drótakadállyal szerelték fel, hogy a valóságot a lehető legjobban megközelítő környezetben történhessen a törzs gyakorlása is.

1596067793

A gyakorlat végrehajtásában más magyar alakulatok kijelölt erői is közreműködnek: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

GALÉRIA

Címkékgyakorlat