Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erős döntetlen

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. április 16. 7:16

Errefelé úgy tartják, hogy általában az OPFOR, tehát az ellenerő nyer. A Saber Junction 2015 elnevezésű gyakorlaton részt vevő tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár lövészszázada korábban már egyszer rácáfolt erre a dogmára, s legutóbbi harci mozzanatuk során is legalább erős döntetlent értek el a BTR-eknél mozgékonyabb technikai eszközökkel rendelkező és a terepet is sokkal jobban ismerő ellenféllel szemben. (Helyszíni tudósítás!)

A tataiak számára kijelölt aktuális feladat alapján négyszer öt kilométeres területen kellett felderíteniük és leküzdeniük az ellenséget. Ha pedig esetleg foglyokat tudnak ejteni, információt kellett szerezniük az ellenség fegyverzetéről, felszereltségéről és morális állapotáról.

„Sikeresen felderítettük az ellenséget, és meg is próbálkoztunk a leküzdéssel. Mivel gyorsabban tudnak manőverezni, sikerült visszavonulniuk, bár azért szenvedtek veszteségeket. Ma éjszaka amúgy még egyszer végre fogjuk hajtani ezt a feladatot" – adott gyors összegzést a történtekről Balogh József törzszászlós, a tatai 1. lövészzászlóalj vezénylőzászlósa.

1595991362

Kiderült az is, hogy a későbbiek során összehangolt manőverrel az amerikai vezetésű ezred több lövészalegysége fogja felderíteni az ellenség peremvonalát, illetve a telepített műszaki akadályokat, amelyeket egy műszaki alegység próbál majd megnyitni. A komplex manőver során a tatai század manőverrel és tűzzel fogja biztosítani az átjárót nyitó csoportot.

A Saber Junction 2015 gyakorlat amúgy közeledik a legkomplexebb fázisához, amelyben több napon keresztül, hadműveleti szünet nélkül zajlanak majd az események – természetesen magyar részvétellel.

1595991362

„Az előzetes harci intézkedés alapján az ezred jobb szárnyán kell felkészülnünk támadó feladat végrehajtására. Támadási sávunkban fel kell deríteni az ellenséget. Ha az lakott területen tartózkodik, óvnunk kell a civil lakosság életét. Lehetőség szerint ki kell derítenünk, hogy vannak-e vegyi fegyverei, általában pedig segítenünk kell a támadás kifejlődésében" – vázolta a közeli jövőt a vezénylőzászlós, aki az eddig eltelt idő alapján úgy véli: ez a gyakorlat nagyon jót tesz a századnak.

1595991363
Ne tévesszen meg senkit a fekete egyenruha, ugyanis nem harckocsizókkal, hanem az ellenerővel van dolgunk…

„Meg kell tanulnunk elöljáróink elvárásai alapján nemzetközi közegben együttműködni, amivel nincs is problémánk. Az amerikai fél rendkívül pozitívan áll hozzá a feladathoz, sokat segítenek. Gondolok itt például konkrétan arra, hogy a szokottnál jóval kevesebb rövidítést használnak, és próbálják minden nemzetnek úgy elmagyarázni a dolgokat, hogy mindenki ugyanazt értse alatta" – fogalmazott Balogh József törzszászlós.

1595991363

Tapasztalataink szerint a magyar katonák kiképzettségéről minden megkérdezett amerikai elismeréssel beszél. Hiába, csak nem lehet véletlen, hogy az OPFOR azért nem mindig nyer…

Fotók: a szerző felvételei