Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harmadszor is telt ház előtt

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. február 7. 11:57

Ismét telt ház előtt játszott a Magyar Honvédség Központi Zenekara a Honvéd Kulturális Központban. A február 6-ai nagy sikerű koncerten olyan világhírű zeneszerzők műveit adták elő, mint John Williams vagy éppen Ennio Morricone.

1595948770

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara zenészeinek ez alkalommal is sikerült elkápráztatniuk a közönséget remek, összeszokott, profi játékukkal. A két karmester, Kovács Tibor alezredes és Szabó Imre őrnagy vezénylése alatt egymás után keltek életre a mára már klasszikussá vált nagyszerű filmek zenéi. Az előadás nem korlátozódott a zenére: óriáskivetítőn válogatás jelent meg a filmekből, valódi audiovizuális élményt nyújtva.

Ha John Williams, akkor nem is meglepő, hogy a Star Wars-filmeposz főcímdalával kezdődött az előadás, mialatt a vásznon megjelentek a film legfontosabb pillanatai. Természetesen a kiváló zeneszerző egyéb filmzenéi is felcsendültek, mint az Indiana Jones-hoz írt muzsika vagy a Harry Potter zenéje.

1595948771

Nagy sikert aratott a filmzene másik nagy ikonja, Ennio Morricone is, méltán, hiszen a westernműfaj legnagyobbjából, a Volt egyszer egy vadnyugatból válogatott a zenekar. A vásznon és a filmzene terén egyaránt sikeres Charlie Chaplin muzsikája is felcsendült, de fergeteges tapsot kapott a Titanicban hallható Celine Dion-szám is, a My heart will go on.

A felületes szemlélő úgy vélheti, hogy a filmzene messze esik a központi zenekar profiljától, ám „a katonazene nem csak az indulókból és a menetzenéből áll. A mi zenekarunknak – már csak amiatt is, mert az ország legnagyobb fúvós katonazenekara – az a dolga, hogy népszerűsítse a fúvószenét, illetve kiszolgálja a a közönséget"  mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Szabó Imre őrnagy, a zenekar karmesterhelyettese.

1595948771

A filmzenékre épülő koncertek óriási népszerűségnek örvendenek manapság, s ezt az is jól mutatja, hogy a zenekarnak a mostani volt a harmadik telt házas rendezvénye a Honvéd Kulturális Központban. 
„A közönségnek most már ilyen igénye van: ne csak a zenét hallja, a látvány is nagyon fontos. Próbálunk olyan népszerű filmeket előadni, amelyek tényleg klasszikusok, és minden korosztály számára élményt tudnak nyújtani" − fogalmazott Kovács Tibor alezredes, a zenekar karmestere. Hozzátette: rengeteg olyan filmzeneanyag van, amely még nem szerepelt előadáson, ráadásul az elmúlt két-három koncertre visszatekintve lassan négyórás repertoár gyűlt össze. A zenekar célja ennek bővítése és terjesztése a lehető legszélesebb körben.

„Mi is jól érezzük magunkat, és a közönségünk reakcióját látva tényleg sikeres előadásról tudunk beszélni" – árulta el az alezredes.

Fotó: Tóth László

×