Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi vetélkedőt rendeztek Pákozdon

Szöveg: Gramantik Zoltán | Fotó: a szerző felvételei |  2019. október 2. 19:32

Több éve nagy sikerrel rendezi meg az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) középiskolai honvédségi vetélkedőjét, melynek célja a honvédelem és a fiatalok közötti kapcsolat megteremtése, megerősítése, illetve a katonai hivatás és szervezetek bemutatása.

1596069626

Ahogyan az előző években, úgy idén is nagy érdeklődés fogadta az eseményt, mert a  versenyre nemcsak a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolákból, hanem civil intézményekből is jelentkezhettek csapatok.

A verseny döntőjét ezúttal Pákozdon, a Katonai Emlékparkban tartották, így remek lehetőség nyílt arra, hogy a diákok ne csak elméleti tudásuk terén, hanem gyakorlati képességeikben is összemérhessék erejüket. Sőt, a hangsúly ezúttal inkább a gyakorlati próbákon volt, hiszen elméleti ismereteikről már a korábbi fordulókban is tanúbizonyságot tettek.

A nap folyamán a döntőbe jutott 15 csapat különféle kihívásokkal nézett szembe: a repülőgép szimulátorral teljesített próba mellett akadálypályával, gránátdobással és sebesültszállítással is megküzdöttek. De légpuskalövészet és harci szimuláció során is bemutatták a fiatalok, hogy mire képesek.

1596069626

A rendezvény zárásaként, a díjátadón Baráth Ernő dandártábornok, az alakulat parancsnoka kiemelte: azért is fontos a verseny, mert sokak számára ez a honvédséggel való első találkozás, így meghatározó jelentőségű, hogy jó benyomásokat és pontos ismereteket szerezhessenek a Magyar Honvédségről.

Bár a Honvéd Kadét Program sikerét bizonyítja, hogy egyre több középiskola építi be valamilyen formában a honvédelmi alapismeretek tantárgyat a tananyagba, fontos, hogy a többi fiatal is lehetőséget kapjon a katonai szolgálati formák megismerésére, így pontos információjuk legyen, hogy – élethelyzetüknek megfelelően – hivatásos, szerződéses, vagy tartalékos katonaként tudják hazaszeretetüket és a nemzetért való felelősségvállalásukat kifejezni.

A versenyt a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium Lónyay 1. nevű csapat nyerte meg, megelőzve a  Padavanok (Újbudai József Attila Gimnázium) és a Thanos (BMSZC Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola) csapatot, de az esemény végén minden csapat elismerésben részesült kiváló teljesítményéért.

GALÉRIA

×