Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvéd Kadét Programon van a hangsúly

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2019. október 2. 19:52

A Honvéd Kadét Program fejlesztéséről tartottak konferenciát október 2-án, szerdán, a budapesti Hadik Hotelben. A rendezvényen az eddig megvalósult, illetve a jövőben tervezett feladatokat is összegezték.

1596069630

A Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Sportszövetség közös rendezvényén Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: a programban jelenleg több mint kétezer-ötszáz fiatal vesz részt. „Az, hogy felnőttként mit fognak gondolni a hazáról, a biztonságról, a honvédelemről, az most rajtunk múlik, ez a mi közös felelősségünk" – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Erdélyi Lajos arról is beszélt, hogy kihívásokkal teli korunkban milyen fontos a hazafias honvédelmi nevelés. „A cél az, hogy minden megyeszékhelyen legyen Honvéd Kadét Programban résztvevő köznevelési intézmény" – tette hozzá. Kiemelte: a Honvéd Kadét Program egyik eleme a katonai alapismeretek és honvédelmi alapismeretek oktatása a középiskolákban, illetve az ehhez kapcsolódó gyakorlatok. A másik oldalt a honvéd kadét ágazati szakképzés jelenti, amely a Magyar Honvédség utánpótlásának megteremtését célozza. Mindemellett a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumot is választhatják az elhivatott fiatalok.

1596069631

A tanácskozáson Simicskó István, a honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: fontos, hogy a fiatalok kötődjenek a nemzeti közösségünkhöz, a hazához, annak védelméhez, a Magyar Honvédséghez. „A fiataloké a jövő. Magyarországnak egészséges gondolkodású, jó szellemiségű fiatalokra van szüksége. Ez adja a mi erőnket, nekünk pedig ebben van fontos szerepünk" – fogalmazott.

 A Honvédelmi Sportszövetség elnöke hangsúlyozta: nem csupán egy kadét képzésről van szó, ez egy fontos tartópillére a hazafias nevelésnek.

1596069631

A nap hátralévő részében – többek között – a Honvéd Sportszövetség feladatairól, a „Sportlövészeti alapismeretek pedagógusoknak" című akkreditált pedagógus továbbképzésről és a Honvéd Kadét Program aktuális kérdéseiről hallhattak előadást az érdeklődők.

A rendezvényen a honvédelmi alapismeretek tantárgy bevezetésének tapasztalatairól is beszámoltak az előadók. Elhangzott: egyre több helyen zajlik honvédkadét-képzés, és további ötvenkilenc oktatási intézmény is kérte a honvédelmi alapismeretek oktatásának lehetőségét.

A szakmai találkozón a Honvéd Kadét Programban résztvevő köznevelési intézmények, a honvédelmi nevelésben közreműködő katonai szervezetek és a társadalmi szervezetek témában érintett képviselői vettek részt. 

1596069631