Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is csatlakozott a Budapest100-hoz a Petőfi-laktanya

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. április 19. 7:36

Második alkalommal csatlakozott a Budapest100 rendezvényhez a Petőfi Sándor laktanya, így április 18-án ismét megnyitotta kapuit, és számos látványossággal várta az érdeklődőket.

1595991622

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő civil program, amelynek keretében április harmadik hétvégéjén több tucat százéves épület tárja ki a kapuit a látogatók előtt.

A Petőfi-laktanya idén immár másodszor csatlakozott a kezdeményezéshez, az érdeklődők óránként induló csoportokban járhatták be a laktanyát az egykor itt szolgált katonák, az MH Budapesti Nyugállományúak Klubja 32-esek Baráti Köre idegenvezetésével. A látogatók megnézhettek egy körletet, a felújított imatermet, a parancsnoki épületet, a fogda épületében egy magáncellát, a dühöngőt és a sétaudvart, emellett betekintést kaptak a katonák mindennapi életébe, és láthatták azt is, hol készülnek a díszelgők, a koronaőrök és a palotaőrök ruhái.

1595991622

„Azt gondoltuk, hogy mindenképpen meg kell mutatnunk laktanyánk szép épületeit a látogatóknak, ezért idén is csatlakoztunk a Budapest100-hoz. Tavaly is sokan érkeztek hozzánk és idén is számos látogatóra számítunk, ezért kibővítettük a programot technikai bemutatókkal" – mondta a honvedelem.hu kérdésére Piros Ottó ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka.

Az épületek bemutatása mellett statikus látványosságokkal is készült a laktanya: a látogatók megismerhették a honvéd koronaőrök, palotaőrök, díszelgők és a katonai rendészek munkáját és fegyvereit, a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár bemutatóján a korabeli egyenruhákat, láthattak katonai járműveket és kaphattak egy kis ízelítőt a katonazenéből is.

1595991622

A laktanyát 1913-ban kezdték építeni, a munkálatok három éven át tartottak. A kaszárnya először a IV. Károly honvéd gyalogsági laktanya nevet kapta, majd a Tanácsköztársaság ideje alatt rövid időre átnevezték. Utoljára a második világháború után nevezték át, amikor a forradalom és szabadságharc költője után a Petőfi Sándor laktanya nevet kapta.

Fotó: Szabó Lajos zászlós