Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubilált a Bocskai Portya

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy | Fotó: Rácz Tünde és Somogyi András törzsőrmester |  2019. október 22. 10:08

Tizedik alkalommal rendezték meg idén az évek óta egyre népszerűbb Bocskai Portyát. A katonai teljesítménytúra 20, 40 és 70 kilométeres távjait mintegy hétszázan teljesítették Debrecen és az Erdőspuszták térségében.

1596070606

Az elmúlt évekhez hasonlóan civilek, aktív és tartalékos katonák, honvéd középiskolások és hagyományőrzők is részt vettek a megmérettetésen. A katonai kategória résztvevőinek külön nehezítésként egy tíz kilós hátizsákot is magukkal kellett vinniük, amelynek súlyát a kijelölt pontokon ellenőrizték a szervezők.

A Bocskai Portya és Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenet célja a megmérettetés mellett az volt, hogy a résztvevők tisztelettel adózzanak azon katonaelődök előtt, akik 1942-ben a Don-i hídfőcsatákban harcoltak. Ennek jegyében a szervezők úgy tervezték meg a túraútvonalakat, hogy olyan helyeken is elhaladjanak a portyázók, ahol elődeink valamilyen haditettet hajtottak végre.

1596070606

Szloszjár Balázs ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka köszöntőjében hangsúlyozta: „A küldetés, hogy eredményesen teljesítsék a távokat. A legfontosabb a mai teljesítménytúra szellemiségében nem az, hogy ki nyer, vagy hogy ki ér be először a célba, hanem az, hogy senkit sem hagyunk hátra!"

A rendezvény szervezői – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, együttműködve az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezreddel, a Debreceni Honvéd Sportegyesület Szabadidő Szakosztályával és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal – úgy tervezték meg a teljesítménytúrát, hogy katonák és civilek, fiatalok és idősebbek is sikeresen teljesíthessék az erőnlétüknek megfelelő útvonalat. Több ellenőrző pontot is érinteniük kellett a résztvevőknek a túra során, ahol az ellenőrzés mellett egy kis pihenésre és ivóvíz utánpótlására is volt lehetőségük.

A rendezvény sikerét jelzi, hogy ebben az évben a tavalyihoz képest csaknem háromszázzal többen teljesítették az idei, jubileumi „Portyát".

GALÉRIÁK