Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi állománygyűlés Hetényegyházán

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző |  2019. november 26. 11:17

Nyugdíjas kollégáikkal, ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg zászlóaljszintű alakulatuk fennállásának 65. évfordulójáról az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházi bázisparancsnoksága dolgozói. Jogelődjük, a 2. Üzemanyag Tároló 1954. november 25-én alakult meg a közigazgatásilag jelenleg Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán.

1596072610

Jogelődje megalakulásának 65. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen bázisparancsnoksága, amely az alakulatok és katonai szervezetek hajtó-, kenő- és karbantartó anyagokkal, üzemanyag-technikai eszközökkel, hűtőfolyadékkal történő ellátásáért felel.

A honvédség első üzemanyagraktára 1954-ben, az Áruraktározási Hivataltól átvett, úgynevezett Kisnyíri olajraktár négyhektárnyi területén létesült Hetényegyházán.  Az MN 7828 fedőszámot viselő akkori alakulat 3400 köbméter hajtóanyag és 1600 köbméter kenőanyag befogadására volt alkalmas. A raktár első parancsnoka Bakos Sándor őrnagy volt. Őt Czakó András, Talmácsi József századosok, majd Járfás István, Uram János, Lantos Imre, Csizovszki Károly őrnagyok és Zoványi István alezredes követték. Nyolc éve a bázis parancsnoka Bugyi András alezredes, aki jelenleg az MH Anyagellátó Raktárbázis megbízott parancsnokhelyettese.

1596072611

A 2. Üzemanyag Tároló megalakulása óta eltelt hat és fél évtized során történt jelentősebb fejlesztéseket, korszerűsítéseket, feladatrendszerükben és az állománytáblában történt változásokat Vörös Zsolt őrnagy, a hetényegyházi bázisparancsnokság parancsnokhelyettese elevenítette fel a 2013. június 24-től az MH Anyagellátó Raktárbázis alárendeltségébe tartozó szervezet állománygyűlésének résztvevői előtt. Beszédében hangsúlyozta: Az elmúlt évtizedekben az alaprendeltetésből adódó feladataikat a bázis dolgozói az elvárások szintjén teljesítették, valamint újabb és újabb képességek birtokába is jutottak. Ez utóbbiak közül külön kiemelte a Magyar Honvédség üzemanyag technikai eszközeinek hatósági hitelesítését, amely az elmúlt három évben jelentős, mintegy ötvenmillió forint megtakarítást eredményezett az üzemanyag szolgálatának.

A jubileumi megemlékezés hivatalos része elismerések átadásával zárult. Beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka emléktárgyat adományozott Tóth Szilárd zászlósnak, Marosvölgyiné Bese Mária munkatársnak és Szegezdi Tibor honvédelmi alkalmazottnak.

1596072610

A hetényegyházi bázisparancsnokság jogelőd szervezete megalakulásának 65. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen az MH Anyagellátó Raktárbázist Kádár József alezredes, parancsnokhelyettes, Bugyi András alezredes, megbízott parancsnokhelyettes, az MH Logisztikai Központ Hadtáp Főnökségét Mészáros Gábor alezredes, megbízott főnök, a helyőrségparancsnokságot Fekete Tamás ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokhelyettese, az MH Légijármű Javítóüzemet Szöllősi Zsolt alezredes, osztályvezető képviselték.

A rendhagyó állománygyűlés végén Ökrös Tibor prímás és zenekara szórakoztatta a bázis dolgozóit és vendégeiket.

GALÉRIA