Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai alapismeretek: komoly érdeklődés Ferencvárosban

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. március 8. 14:03

Számos középiskola még csak fontolgatja a katonai alapismeretek tantárgy oktatásának bevezetését, de annyi már biztosan elmondható: az érdeklődő intézmények száma országszerte egyre növekszik. Március 8-án, kedden reggel a ferencvárosi Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai tudhattak meg minden lényeges információt a katonai alapismeretek tantárgyról és oktatásáról.

A ferencvárosi intézményben rutinos előadó tájékoztatta a tanulókat a katonai alapismeretek lényegéről: Grigoreff György tartalékos százados a zuglói Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskolában tavaly szeptember óta felel a tantárgy oktatásáért, így már saját tapasztalatait is beleszőhette előadásába. Ennek során a szép számmal megjelent diákok elsősorban praktikus információkkal gazdagodtak a honvédelmi tantárgyról: nemcsak betekintést nyerhettek annak tematikájába, de egyúttal arról is képet kaptak, mit takar a honvédelmi nevelés fogalma, illetve milyen rendszerben oktatnak ma Magyarországon katonai témájú tárgyakat az általános iskolától egészen a felsőoktatási intézményekig.

„Mindenképpen hasznos volna a tárgy bevezetése, mert javítaná a gyerekek magatartását, fegyelmét, készségét a rendszeretetre", mondta kérdésünkre Mészáros László, a Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanára. „Az alaki rendgyakorlatokon rendet, fegyelmet, tartást tanulnának, ami nagyon fontos lenne. Általánosságban ugyanis az egész közoktatásban észrevehető egy olyan tendencia, hogy a gyerekek nehezebben kezelhetők, mint például tíz évvel ezelőtt. Emellett sajnos a fizikai állóképességük is gyengébb, és ezt is stabilizálni lehetne egy ilyen képzéssel."

A Szily Kálmán Középiskolában egyelőre kétéves fakultációt terveznek az illetékesek, hiszen az intézmény elsősorban szakképző intézet, méghozzá ezek közül is az egyik legnagyobb Budapesten. „A két év múlva érettségiző évfolyamokban tudunk gondolkodni, illetve az
érettségi utáni kétéves szakképzésben résztvevőkre alapozni. Az érdeklődők
délutáni foglalkozás keretében tudnák felvenni a katonai
alapismereteket", fogalmazott Mészáros László.

Az előadás végén a diákok a HM Zrínyi Média Kft. ajándékcsomagjait is átvehették, illetve a Szily Kálmán Középiskola is kapott egy példányt a Nemzeti zenei jelképeink című CD-ből, melyen a Himnusz és a Szózat új változatai hallhatóak a Magyar Honvédség Központi Zenekara és a Honvéd Férfikar előadásában.

További részletek a KatonaSuli programról itt!

(További fotókért kattintson galériánkra!)

Fotók: Dévényi Veronika