Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai túlélési technikák tábora

Szöveg: Németh Viktória |  2019. augusztus 23. 6:44

Harmadszor is elrajtolt az MH Bakony Harckiképző Központ Honvédelmi Tábora. Az utolsó hét tematikája a katonai túlélési technikák bemutatásán alapult. A Hajmáskér melletti lőtér területén gyakorlatot végrehajtó amerikai katonák (US 1-4 CAV) táborát látogatták meg a táborlakók, illetve az ott megtalálható járműveket, technikai eszközöket vették szemügyre. A fiatalok betekintést nyertek egy túlélési blokkon keresztül a harctéri ellátás rejtelmeibe is.

1599207247

A túlélő tábor során a fiatalok belekóstolhattak a katonák mindennapi életébe, kezdve az erőnléti edzésektől az önvédelmi alapismeretekig. A korai ébresztőt és a reggeli testnevelést követően felsorakozva, tiszteletadás mellett a laktanyában felvonták a tábor lobogóját. A keddi napon a katonai szervezetnél rendszeresített BTR-80 típusú szállító harcjármű megismerése mellett önvédelmi alapismeretekre tettek szert a tanulók. Az izgalmas programokat fokozva délután a Bakonykúti Kiképző Bázis közelében lévő gyakorlótér felé vették az irányt, ahol a túlélési technikákat gyakorolták: víztisztítás, tűzgyújtás, csomókötések, csapdakészítés és tájékozódás.

A reggeli rutint követően minden nap színes programokra számíthatnak a fiatalok. Szerdán sem volt ez másképp. Az előző napon már jól ismert Bakonykúti irányába indultak, hogy túlélési foglalkozásokon vegyenek részt mentoraikkal. Az érdekes feladatok mellett a paintballt várták a legjobban, hiszen játékos formában fejlesztették képességeiket úgy, mint a csapatban való együttműködést, pontosságot és a taktikai/logikai érzéküket. A napot, mint minden este, élménybeszámoló zárta, ahol mindenki megoszthatta a napi élményeket és javaslatokat is tehetett a programokkal kapcsolatban.

1599207248

A katonai túlélési technikák táborának negyedik napja is a gyakorlótéren telt. A gyakorlati foglalkozásoknak otthont adó lőtéren játékos harcászati foglalkozás keretében, paintball segítségével kivitelezhető feladatokat kaptak a táborozó gyermekek. A túlélési technikák oktatása mellett a táborvezetők egy járőrversenyt is rendeztek, mely számos erőnléti feladatot tartalmazott. A sebesült ellátás mellett a gumigránát dobás és kötélmászás sem maradhatott ki a programokból. A napot szalonnasütéssel zárták a gyermekek.

Pénteken utolsó napjukat kezdték meg a táborlakók Várpalotán. Délelőtt nyílt nap keretében, családtagok jelenlétében mutatták be a héten szerzett tudásukat. A feladat során olyan helyzetet szimuláltak, ahol egy gyalogos csapatot támadás ér. Mivel egyedül nem tudtak megbirkózni a feladattal, gyors reagálású erőt hívtak segítségül, akik megfutamították az ellenséget. A táborozók öltözetében a kifordított zubbony jelezte az azonos csapatba tartozó diákokat, megkönnyítve a „harci helyzetben" történő tájékozódást. Ezen időszak alatt paintball felszerelést alkalmaztak, melynek segítségével szemléltették a helyzetet.

A tábort Vokla János ezredes, központparancsnok zárta elismerések és ajándéktárgyak átadásával.

1599207248

Fotó: Pintér László