Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák és járműveik próbája

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2015. november 12. 12:01

Vezetéstechnikai tréningen vettek részt a cseh, szlovák és magyar katonák november 11-én, szerdán a Győr közelében található Rábaringen.

1596003924

A „Balaton 2015" elnevezésű közös kiképzés részeként a Rába Jármű Kft. próbapályáján, a Rábaring különböző adottságait kihasználva a három nemzet katonái közösen tesztelték egymás járműveit, így megismerkedtek a technikai eszközökkel és azok menettulajdonságaival. A különböző terepakadályok leküzdésével a vezetők gyakorlati ismereteinek bővítése volt a cél.

Az 1980-as években épült és jól felszerelt gépjármű-technikai gyakorlópályán lehetőség volt a  járművek nagy sebességű tesztelésére. A katonai járműveknek speciális akadályleküzdő és terepjáró képességekkel kell rendelkezniük, amelyeket a vezetők a különböző műtárgyak és terepakadályok leküzdésével ki is próbálhattak. Az emelkedő, vagy az – alváz csavaró vizsgálatára alkalmas – úgynevezett „eltolt szinusz" mellett a többi kihívás leküzdéséhez is a Tátra 815, Aktis és Rába H sorozatú tehergépjárművek adtak segítséget.

1596003925

A kiképzés nemcsak az akadályok leküzdéséről szólt. A feladatba bevont 16 technikai eszköz az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségéből egy hosszú távú vezetési gyakorlat keretében jutott el Győrbe. 

Ondrej Prokop főhadnagy, a cseh kontingens parancsnoka elmondta: „Ez egy jó alkalom volt arra, hogy a vezetőink egy speciális környezetben gyakoroljanak a Tátrákkal és a Rábákkal. Ez a közös gyakorlat jó tapasztalatszerzési lehetőséget biztosított mind a három nemzet katonáinak."

1596003925

A nemzetközi összefogás keretében ősszel érkeztek Magyarországra azok a cseh és szlovák katonák, akik Visegrádi Négyek (V4) hadseregeinek felajánlásai alapján részt vesznek a december közepéig tartó „Balaton 2015" elnevezésű közös kiképzésen.

Fotó: a szerző felvételei