Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonáktól kaptak adományokat a táborozók

Szöveg: Takács Vivien |  2017. június 20. 8:19

Ötödik alkalommal szervezték meg az Országos Nyárköszöntő Fóti Gyermekfesztivált a Károlyi István Gyermekközpontban június 16−18. között. A rendezvényen a Magyar Honvédség is képviseltette magát.

1596034513

A megnyitó ünnepségre megtelt a cirkuszi sátor. A gyerekeket elsőként a program fővédnöke, Schmittné Makray Katalin köszöntötte, majd a különböző zenés, táncos bemutatók után Bodnár András alezredes, az MH Civil Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ törzsfőnöke adományokat adott át a táborlakóknak. Az adományokat – játékok, könyvek plüssfigurák, társasok – a Magyar Honvédség alakulatai ajánlották fel. A gyerekeknek pedig nem volt más dolguk, mint a különféle feladatok megoldása után járó „fabatkákat" összegyűjteni, és beváltani azokat a felajánlásokra a fesztiválbazárban.

Kádas István, a gyermekközpont igazgatója érdeklődésünkre elmondta, nagyon örül a Magyar Honvédség izgalmas bemutatóinak. „Már a legelső táborban is részt vettek a katonák, azóta egyre több dologgal érkeznek és színesítik programjainkat." A táborban azok a 6-18 év közötti gyerekek vesznek részt, akik gyermekvédelmi gondoskodásban élnek. „Ez egy olyan találkozó az iskolai szünet első napján, amikor a különböző szervezetek, intézmények – például nevelőszülői hálózat vagy egyházi gyerekotthon – eldöntik, hogy kiket küldenek el ide jutalomból" – fejtette ki az igazgató.

1596034513

A hagyományos katonai programok mellett repülőgép-szimuláció, tűzszerész kutyás bemutató, közelharc-bemutató, katonazene és toborzóstand is várta a fiatalokat, akik megnézhették az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár egyik harci járművét is, egy páncélozott Mercedest. Ezek mellett volt még fegyversimogató, illetve akadálypálya is.

Természetesen a „katonás feladatokon" kívül íjászkodhattak, kenuzhattak, kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, sőt kipróbálhatták a csacsi-taxit is. Esténként pedig a táncparketté volt a főszerep…

1596034513

Fotó: Tóth László