Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás évforduló

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. november 5. 6:24

Alapításának 110. évfordulóját ünnepli a bajai Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola. Az egyhetes rendezvénysorozat november 3-ai nyitónapjának programját katonai bemutatók is színesítették.

Iskolatörténeti kiállítással, kulturális rendezvényekkel és sportversenyekkel ünneplik intézményük jogelődjének, a Magyar Királyi Kertmunkás Iskola megalapításának 110. évfordulóját a Bereczki diákjai és tanára. Az iskolában négy éve oktatják a katonai alapismereteket, amit a mostani végzősök közül is valószínűleg többen választanak majd érettségi tantárgyként – tudtuk meg Kapás Eszter igazgatóhelyettes asszonytól.

1595982021

Az iskolában a katonai alapismereteket óraadó tanárként Telek Zoltán, a bajai polgármesteri hivatal közbiztonsági referense oktatja. A felszámolt Mészáros Lázár Lövészdandár egykori századosa elmondta: munkája során az elmúlt években nagyon sok segítséget kapott az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának munkatársaitól. A mostani jubileumi hét megnyitónapjára is azonnal elfogadták a meghívást. Durgó Tamás százados, az iroda vezetője és Kollár Ernő főtörzsőrmester, katonai igazgatási altiszt a szerződéses katonákkal és önkéntes műveleti tartalékosokkal szembeni elvárásokról tájékoztatta a diákokat, akik közül többen az MH Altiszti Akadémiára és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre történő felvételi követelmények felöl is érdeklődtek.

Rónai André nem csak a honvedelem.hu oldalt látogatja rendszeresen, de amikor csak teheti, a Célkeresztben magazint is mindig megnézi. A most 9. osztályos diák a sportosztályba jár, a végzés után pedig természetesen katonai pályára készül. Családjában nem volt hivatásos katona, édesapja Kalocsán töltötte sorkatonai szolgálatát. Elsősorban harckocsivezető szeretne lenni, mert nagypapája is az volt, vagy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár akar szolgálni. Mint mondja, otthon nem lepődtek meg a döntésén, édesapja, nővére és bátyja is támogatja az elhatározását.

1595982021

A jubileumi hét ünnepélyes megnyitóján részt vett többek közt Besesek Andrea, Baja alpolgármestere is, aki az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különleges díszelgő csoportjának a bemutatójára és az alakulat életéről összeállított látványos kiállításra is kíváncsi volt. Az ünnepség végén Horváth László jelenlegi és Györök István volt igazgató, valamint Gorjanácz Brenda, a diákönkormányzat képviselője megkoszorúzták az iskola két világháborúban elesett diákjainak és tanárainak emlékművét.

Fotó: a szerző felvételei

CímkékKatonaSuli