Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aki három napra előrelát, az háromezer évvel gazdagabb

Szöveg: Takács Vivien |  2014. november 4. 20:54

Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg a Stefánia Galériában A szépség – Japán Ázsiában című kiállítást november 4-én.

„Mi, magyarok és ti, japánok olyan közel állónak érezzük magunkhoz a másikat. Folyik a vita, hogy vajon milyen fokú a rokonság. Mi nem vélekedünk, mi tudjuk, hogy testvérek vagyunk" – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter A szépség – Japán Ázsiában című kiállítás megnyitóján Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Stefánia Galériájában kedden. A honvédelmi tárca vezetője egy japán közmondást idézett: aki három napra előrelát, az háromezer évvel gazdagabb. Japán az elmúlt évtizedekben pontosan ezt mutatta meg nekünk: új munkahelyeket teremtettek, és virágzást hoztak sok városnak, így például Esztergomnak is – fűzte hozzá Hende Csaba. „Gyógyításhoz végy orvosságot, táplálkozáshoz jó levest, a boldog élethez pedig szakét", idézett egy másik japán közmondást a honvédelmi miniszter.

1595982020

Kikuko Kato, a magyarországi Japán Nagykövetség ideiglenes ügyvivője köszöntőjében elmondta, hogy a 2014-es évet Japán és a V4-es országok közötti kapcsolatok évének, V4+Japan Exchange Yearnek nyilvánították, és a V4-es országok, illetve Japán az egymás közötti kapcsolatok előmozdításáról is megállapodtak. Ennek köszönhetően az államok jubileumi programokat és közös rendezvényeket tartanak. „Több mint negyven eseményt rendeztek meg Magyarországon magyar, illetve japán kezdeményezésre, valamint időnként a két ország együttes szervezésében is" – fűzte hozzá az ideiglenes ügyvivő.

1595982020

Kikuko Kato elmondta, hogy amióta egy éve Magyarországra érkezett, nagy benyomást gyakorolt rá az a fajta barátság, tisztelet és folyamatos érdeklődés, amelyet a magyar emberek tanúsítottak Japán és a japán kultúra iránt. „Úgy gondolom, ez a kiállítás még egy lehetőséget jelent magyar barátaimnak és a világ minden részéről érkező barátainknak arra, hogy megtapasztalják kultúránk még egy dimenzióját. Ezen kívül hozzájárul a kölcsönös megértéshez a kultúra területén, és erősíteni fogja a kapcsolatokat a két ország, valamint Ázsia és Európa között egyaránt."

1595982020

A beszédek után Szabó Marcell zongoraművész, a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny 2014-es nyertese és Koki Nakano zeneszerző és zongoraművész közös produkciójával folytatódott. A kiállítás témája a japán és ázsiai képzőművészet: láthatunk színvilágban gazdag modern festményeket, illetve papírruhákat, amelyeket lámpaburaként tár elénk a művész. Ezeken kívül bemutatkozik az ázsiai kerámiaművészet és kalligráfia is. A kalligráfia különlegessége, hogy a japán írásjeleket latin betűkkel keverte az alkotó, így mindenki számára olvashatóvá válnak.

A tárlatot november 16-ig, naponta 13-18 óra között lehet megtekinteni.

Fotó: Rácz Tünde

 

Címkékkiállítás