Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kemény harc az érmekért

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. október 20. 14:52

Szoros küzdelemben eldőlt: Jász-Nagykun-Szolnok megyét a Csiguviguie, Bács-Kiskunt pedig a Krasznaja Armija csapata képviseli majd a középiskolások Honvédelmi Kötelék versenyének tavaszi, országos döntőjében. A megyei bajnokságokat, a helyi katonai alakulatok támogatásával, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai szervezték.

Katonai tereptan, kézigránát célba dobás, légpuskalövészet, honvédelmi és egészségügyi ismeretek, harci ösvény, fegyveres váltófutás, akadálypálya – a Honvédelmi kötelék megyei versenyein ezekben a számokban mérték össze elméleti felkészültségüket, erejüket és ügyességüket Szolnokon és a Kecskemét melletti Ballószögön az érintett megyék középiskolás diákjai.

1596002728

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei döntőt tizenkét iskola huszonegy csapatának a részvételével az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis sportpályáján tartották. Almási László őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka elmondta: a verseny iránt akkora volt az érdeklődés, hogy iskolánként maximum három csapat jelentkezését tudták elfogadni. A versenyzők Kunhegyesről, Újszászról, Jászberényből, Mezőtúrról, Tiszaföldvárról, a Pest megyéhez tartozó Abonyból és természetesen Szolnokról érkeztek.

A győzteseknek járó kupát idén a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakközépiskolájának Berkó Dávid, Csiga János, Pikó Gábor és Kovács Gábor alkotta, Csiguviguie fantázianevű gárdája vihette haza. Felkészítő tanáruk Dajka József volt. Ezüstérmes az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola harmadik csapata lett, a harmadik helyen pedig a Mezőtúri Református Kollégium, Gimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskola tanulói végeztek, a legjobb lánycsapat is ugyanebből az iskolából érkezett.

1596002728

A verseny Bács-Kiskun megyei döntőjét az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis támogatásával Ballószögön rendezték. Gáldonyi Sándor százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának a munkatársa elmondta: a verseny lebonyolítását a megyei katasztrófavédelem igazgatóság és a rendőrök technikai bemutatója színesítette. Itt kilenc csapat állt rajthoz, a délelőtt eső miatt viszont ők kevésbé voltak szerencsések, mint szolnoki társaik. Magyarország legnagyobb megyéje középiskoláinak küzdelmét idén „kiütéssel" a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakközépiskolája és Szakiskolája nyerte: a Krasznaja Armija nevet felvett csapatuk (Kasza Gergő, Orlov Bence, Szabó G. László, Gyulai Zsolt – felkészítő tanár: Ádám Péter-Pál) az első helyen végzett, a 101-es alakulatuk a második lett, a bronzérmet pedig a suli Keménymag nevű négyese vitte haza. A legjobb tájfutó csapatnak járó különdíj is a Gáspár-iskolába került: az Olajbogyók érdemelték ki.

Természetesen a toborzóirodák munkatársai mindkét helyszínre kitelepültek. Az érdeklődőket a szerződéses katonai szolgálat vállalásának a feltételeiről, az önkéntes műveleti tartalékosokkal szembeni elvárásokról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán és az MH Altiszti Akadémián történő továbbtanulás lehetőségeiről tájékoztatták.

1596002728

Fotó: Gáldonyi Sándor százados és a szerző