Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilencvenhét éves a magyar katonai térképészet

Szöveg: Takács Vivien |  2016. február 3. 17:05

„A magyar katonai térképészet az elmúlt majd egy évszázad során olyan eredményeket ért el, amelyek nemzetközi összehasonlításban is kiállnak minden próbát” – fogalmazott a katonai térképészet napja alkalmából írt köszöntőlevelében dr. Simicskó István és dr. Benkő Tibor vezérezredes.

1596008147

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök közös köszöntőlevelét az MH Geoinformációs Szolgálatnál (MH GEOSZ) február 3-án, szerdán rendezett ünnepi állománygyűlésen olvasták fel. „A katonai térképészek mindamellett, hogy szakmájuk elkötelezett hívei, egyben katonák is: ezt az elmúlt években számos alkalommal bizonyították. Idén megkezdték az ENSZ libanoni UNIFIL missziójának 10. váltását. Az elmúlt évek hazai szerepvállalásai közül a katasztrófa-elhárítási feladatok ellátása mellett kiemelkedő helyet foglal el a migrációs válság során tanúsított helytállásuk" – olvasható a levélben.

Lusták Péter alezredes ünnepi köszöntőjében felidézte a katonai térképészet közel száz éves múltját, megemlékezett az elődökről, és szólt napjaink kihívásáról is. Mint elmondta: 1919. február 4-én jelent meg az a hadügyminiszteri rendelet, amely létrehozta a Magyar Katonai Térképészeti Csoportot, és ettől az időponttól számítjuk az önálló magyar katonai térképező szervezet működését.

1596008147

Az MH GEOSZ Katonaföldrajzi és Szakkiképzési Osztály osztályvezetője kiemelte: „A modern magyar és ezzel együtt a modern katonai térképészet megalapítójaként ismert Mikoviny Sámuel volt az első Magyarországot felmérő mérnök, aki az 1730-as években a kor színvonalán álló mérési technikát alkalmazott, valamint kidolgozta a topográfiai térképkészítés alapelveit."
Az alezredes hangsúlyozta: a második világháború végére az intézet teljesen szétzilálódott, az évtizedek alatt felhalmozott térképvagyon megsemmisült. A fővárosban maradt vagy oda visszatért csekély számú katonatérképészek a harcok elültével azonnal hozzákezdtek a megmaradt anyagok mentéséhez. „1946. október 1-jén erről a mélypontról indult a térképészeti intézet életének új fejezete" – tette hozzá.

Az osztályvezető szólt a hatvanas évek közepétől bekövetkezett változásokról – létrejött a polgári felhasználású, egységes országos térképrendszer –, majd arról is, hogy a nyolcvanas évek közepétől a tudományos munka középpontjába a számítástechnika üzemszerű alkalmazásának kérdésköre került. „Napjaink kiemelkedő projektjei a NATO Többnemzeti Térképészeti Együttműködési Program, ismertebb nevén MGCP, melynek teljesítéséből hazánk lehetőségeivel arányosan részt vállal. Az Euro Regional Map, más néven ERM, ami egy 250 ezres méretarányú európai uniós projekt, valamint a DITAB-50 névre keresztelt 50 ezres méretaránynak megfelelő adatsűrűségű Digitális Topográfiai Adatbázis" – mondta.

1596008147

Az alezredes megemlítette a „Nyitott Égbolt" programban való részvételt is, amely során meghatározott területekről a kölcsönös bizalomerősítés jegyében légi felvételek készültek, illetve készülnek napjainkban is.

Elhangzott: a a jelenlegi szervezet, az MH Geoinformációs Szolgálat – mint a Térképész Szolgálat jogutódja – 2007. január elsejével alakult meg, és országos illetékességgel végzi a honvédelmi miniszter felelősségi körébe tartozó földmérési és térképészeti állami alapfeladatok, állami alapmunkák koordinálását, tervezését, végrehajtását és végeztetését, továbbá ellátja a Magyar Honvédség egészére kiterjedő térképészszakmai elöljárói feladatokat is.

Az alezredes végezetül hangsúlyozta, hogy a 2011 decemberében Magyar Örökség-díjat kapott magyar katonai térképészet előtt ma és a közeljövőben a technikai korszakváltás továbbvitele, a NATO-követelményeknek megfelelő térképészeti és katonaföldrajzi adatok és anyagok, valamint térinformatikai adatbázisok körének bővítése áll.

Az állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott, majd a Honvéd Együttes művészének előadásával ért véget.

1596008147

Fotó: Galovtsik Gábor