Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lánctalpas buldózer és önjáró útprofilozó

Szöveg: Farkas Anita hadnagy | Fotó: Szabó Bálint hadnagy |  2019. szeptember 21. 7:51

Félidejéhez érkeztek a gépkezelői tanfolyamok Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél. A már korábban rendszeresített technikai eszközök mellett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett új technikai eszközökre is indítottak felkészítést, közülük kettőre most első alkalommal.

1596068681

 Jelenleg öt gépkezelői tanfolyam zajlik a szentesi műszaki ezrednél, amelyből három (PTSZ-M, TMM-3, DTJA-60) minden évben visszatérő feladat. Most első alkalommal azonban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében tavasszal beszerzett új eszközök közül kettőre, a lánctalpas buldózerre (Case 1650N) és az önjáró útprofilozó gépekre (Case 836C) is tart kiképzést az alakulat műszaki építő százada.

Az ezred jelentős mennyiségű és típusú műszaki technikai eszközzel rendelkezik, amelyek között számos olyan eszköz van, amely más katonai szervezeteknél nem találhatóak meg, vagy nem áll rendelkezésre a szükséges oktatói állomány. Ezért az alakulat évente két alkalommal gépkezelői kiképzést hajt végre.

1596068681

A szeptember elején kezdődött tanfolyamokra az ezred, valamint a Magyar Honvédség több alakulatától összesen összesen tizenkilenc katonát iskoláztak be. Az elméleti oktatás két szakaszban történt: a kiképzés résztvevői először a tanteremben ismerkedtek a technikai eszközök harcászat-technikai adataival, alkalmazhatóságukkal és igénybevételük szabályaival, majd a telephelyen a műszaki gépekkel – ez alapfeltétele a gyakorlati képzés megkezdésének.

A tanfolyam most a félidejénél tart, a kiképzendő állomány az alakulat gyakorlóterein és a laktanyában tereprendezés, hídépítés, vezetési gyakorlat és famegmunkálás közben sajátítja el a műszaki gépek készségszintű, szakszerű használatát. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél szervezett gépkezelői tanfolyamok szeptember végén, valamint október elején elméleti és gyakorlati vizsgákkal zárulnak majd.

GALÉRIA