Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőgyakorlatokkal folytatódott a Brave Warrior 2015 gyakorlat

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2015. október 2. 9:26

Végéhez közelednek az egyéni lövészetek a Brave Warrior 2015 (Bátor Harcos 2015) elnevezésű amerikai-magyar közös gyakorlaton. Az elmúlt napokban főként a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 2. lövészzászlóaljának katonái vették birtokba a Magyar Honvédség nullaponti lőterét és hajtottak végre több szakalap-, illetve iskola-lőgyakorlatokat.

1596001607

A harcjárműirányzó szakalap-lőgyakorlat célja, hogy a kezelőszemélyzet jártasságot szerezzen a BTR-80 és BTR-80/A típusú harcjárművek toronyfegyvereinek használatában. Az iskola-lőgyakorlatok pedig a katonák lőkészségének fejlesztésére fókuszálnak.

Az éjszakai lövészetek során nemcsak az eszközhöz rendszeresített éjjellátó műszereket alkalmazták, hanem – az amerikai aknavető szakasz közreműködésnek köszönhetően – világítógránátok fényében is lőhettek a tatai katonák.

Az iskola-lőgyakorlatoknál álló helyből és rövid megállásokból, géppuskával és gépágyúval egyaránt tüzeltek a 2. lövészzászlóalj katonái, akiknek felkészültségét – a lövészet utolsó elemeként – ellenőrző lőgyakorlatokkal mérték fel. Ezeket nappal és éjszaka egyaránt végrehajtották.

1596001607

A harcjárművekkel végrehajtott feladatok mellett egyéni lőgyakorlatokat is rendeztek a napokban a nullaponti lőtéren. Az RPG-irányzók ellenőrző lőgyakorlata során felmérték a katonák lőkészségét. Az ezzel egy időben megtartott pisztoly- és gépkarabély lövészeten pedig azok vettek részt, akik idén még nem teljesítették az előírt egyéni lőfeladataikat.

A Brave Warrior 2015 gyakorlaton résztvevő amerikai erők felderítő százada, aknavetősei, valamint tüzérei is kipróbálhatták fegyvereiket a lőtéren. Utóbbiak – a Kőrös-hegyi figyelőt használva – közvetlen irányzással semmisítették meg a számukra kihelyezett célokat.

Fotó: Horváth Gábor és a szerző