Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar hidak a NATO-nak

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. április 15. 21:37

„Különböző nemzetek katonái az ilyen gyakorlatokon tanulják meg, hogy miként dolgozzanak együtt és milyen közös eljárások mentén hajtsanak végre közös műveleteket, egy cél érdekében” – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a Saber Junction 2015 nevű gyakorlattal kapcsolatban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Hohenfelsben, április 15-én. Ben Hodges altábornagy, az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnoka szerint a Magyar Honvédség műszaki-hídépítő képességét a szövetségnek a jövőben még jobban ki kell használni. (Helyszíni tudósítás!)

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a sajtótájékoztatón honlapunk kérdésére elmondta: a Saber Junction 2015 a NATO összes tagállamának egyformán fontos.

1595991359

„Látjuk, hogy mi zajlik a hazánkkal szomszédos Ukrajnában, éppen ezért elemi érdekünk az ilyen nagyszabású gyakorlatokon való részvétel" – közölte a vezérezredes, aki a látottak alapján köszönetét és gratulációját fejezte ki Ben Hodges altábornagynak, az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnokának.

1595991359

Ben Hodges altábornagy érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a Saber Junction 2015 azért is fontos, mert megteremti az alapot és a lehetőséget a következő, magasabb szinten végrehajtott közös gyakorlatok számára.

„Januárban magyar katonák is részt vettek az Allied Spirit gyakorlaton – erre épül rá a jelenlegi gyakorlat is, amelyen a Magyar Honvédség még több katonával képviselteti magát. A magyar haderő csodálatos műszaki – ezen belül konkrétan hídépítő – képességgel rendelkezik, amire a szövetségnek szüksége van. Például amerikai járművek magyar hídon kelhetnek át egy folyón" – mondta az altábornagy.

1595991359

Hozzátette: az ukrajnai krízisre válaszul életre hívott NATO Atlantic Resolve művelet – ennek keretében zajlik a Saber Junction 2015 is − nevében szintén benne van a „resolve" , azaz „megoldás"  szó – tehát senki ne csupán egy rövidebb gyakorlatsorozatra asszociáljon.

John Meyer III ezredes, az amerikai 2. Stryker Lovassági Ezred parancsnoka (az idei Allied Spirit hadgyakorlat nemzetközi erőinek parancsnoka) elmondta: eddig két alkalommal volt szerencséje magyar katonákkal szolgálni, és az ezrednek nagyon jó kapcsolata alakult ki az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen állomásozó 62. Lövészzászlóaljával.

„Azóta már több közös gyakorlaton részt vettünk, de ez csak egy vetülete a tagállamok közötti jó együttműködésnek" – közölte az ezredes. 

Gordon R. Sullivan nyugállományú vezérezredes, az amerikai haderő egykori főparancsnoka úgy vélte: a NATO léte − és teljesítménye − jelenleg a „normális, nyugodt élet" megőrzésének szimbóluma.

1595991359

A sajtótájékoztatót követően Benkő Tibor vezérezredes, Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka, dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke, Mark Karas ezredes, amerikai katonai attasé és Tim Manning ezredes, az amerikai nagykövetség Védelmi Együttműködési Hivatalának vezetője meglátogatták a gyakorlaton részt vevő magyar katonákat.

Első állomásként az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonáinak feladatairól tájékozódtak: a Saber Junction 2015-ön különleges erőink lengyel különleges műveleti csoporttal együtt hajtanak végre különböző műveleteket. A magas rangú vendégek programjuk utolsó állomásaként az MH 25. Klapka György Lövészdandár első lövészszázadának támadó harctevékenységét tekintették meg.

(Utóbbi mozzanatra később részletesen visszatérünk!)

Fotók: a szerző felvételei