Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon gyakoroltak a V4 EU Harccsoport tűzszerészei

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. április 17. 14:17

A legkeményebb tűzszerész-feladatokra készültek fel a V4 EU Harccsoport tűzszerészszakaszának katonái április 13−17. között az MH Altiszti Akadémia csobánkai kiképzőbázisán.

1595991393

Cseh és szlovák tűzszerészek látogattak szakharcászati gyakorlatra az MH Altiszti Akadémia csobánkai kiképzőbázisára, ahol magyar kollégáikkal együtt készültek fel a műveleti területen beosztásukból adódó feladatok végrehajtására.

A visegrádi négyek közül három ország katonái vettek részt a nagyszabású, négynapos felkészülésen − három magyar és két szlovák raj, a csehek pedig két megfigyelő-tanácsadót küldtek.

A gyakorlat során olyan feladatokat hajtottak végre − mint például az aknaveszélyes terepszakaszon történő tevékenység, az improvizált robbanószerkezet hatástalanítása és a fel nem robbant robbanótestek hatástalanítása −, amelyekkel a tűzszerészek mindennapi munkájuk során bármikor szembesülhetnek.

1595991393

A három nemzet tűzszerészei a STANAG-szabványoknak megfelelően, nemzetenként külön-külön hajtották végre a szituációkat. A szervezők a feladatok megtervezésében az életszerűségre törekedtek, így a katonáknak tíz szituációban kellett bemutatniuk tudásukat különböző helyszíneken. A különböző szituációkhoz természetesen forgatókönyvek is tartoztak. Az egyik szerint például koalíciós erők vonultak egy úton, amelynek egyik szakaszán gyanús hulladékot vettek észre − ezt kellett tűzszerészrobottal átvizsgálni, mivel fennállt a veszélye, hogy a szemétkupac robbanóanyagot rejt. Egy másik szituáció, amely a forgatókönyv szerint Afganisztánban játszódott, az aknamentesítést gyakoroltatta a katonákkal.

„A gyakorlat lényege az, hogy megismerjük egymás eljárásmódjait, ki hogyan dolgozik, milyen felszereléssel, illetve milyen feladatokat képes ellátni és miket nem. Például a szlovák tűzszerészek nem végezhetnek aknamező-mentesítést, aknamezőről mentést viszont igen, mivel náluk a nemzeti korlátozás előírja, hogy a mentesítést kizárólag műszaki katonák végezhetik. Ilyen jellegű feladatokkal nem is bízzuk meg őket" − mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Kajor Pál főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred 1. tűzszerészszázadának megbízott századparancsnoka.

1595991393

Fotó: Galovtsik Gábor