Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megöltek egy második újságírót is Kijevben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 17. 13:06

Megölték április 16-án, csütörtökön Olesz Buzina újságírót Kijevben, és ezzel három nap leforgása alatt már a második sajtómunkás, valamint egy volt parlamenti képviselő vált gyilkosság áldozatává az ukrán fővárosban – jelentette a helyi média.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, egy újságíró tájékoztatta arról, hogy csütörtökön fényes nappal a főváros központjában, a Dehtyarivszka utcában agyonlőtték Buzinát, az ismert újságírót, írót, publicistát. Gyilkosai négy golyót lőttek ki rá.
Az UNN hírportál úgy tudja, hogy az újságírót saját házának lépcsőfeljárata előtt ölték meg.

Az internetes újság szerint ezt megerősítette Anton Herascsenko belügyminiszteri tanácsadó egy közösségi portálon tett bejegyzésében.
Azt is írta, hogy a tettesek egy Ford Focus típusú sötétkék gépkocsiból nyitottak tüzet. Az autónak lett vagy fehérorosz rendszámtáblái voltak, semmiképpen sem ukránok – mondta Herascsenko, és arra kérte a kijevi gépkocsivezetőket, hogy azonnal értesítsék a hatóságokat, ha felfigyelnek egy ilyen gépkocsira.
A nyomozók megkezdték a helyszínelést a tetthelyen, a főváros útjain fokozottan ellenőrzik a gépkocsikat.

Buzina több sajtókiadványnál dolgozott, 2007-től a Szevodnya című lap kolumnistája, 2015 januárjától az újság főszerkesztője volt. Márciusban kilépett a laptól, döntését azzal indokolva, hogy a tulajdonos médiaholding cenzúrát gyakorol. Az újságíró 2012-ben indult a parlamenti választásokon is, az Orosz Blokk színeiben az egyik kijevi kerületben, de nem jutott mandátumhoz.

Előző este a szintén oroszbarát Oleh Kalasnyikovot, a Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök mögött állt Régiók Pártjának volt parlamenti képviselőjét lőtték agyon otthona előtt ismeretlen támadók.
Olekszandr Palij politológus a Szevodnya internetes kiadványának nyilatkozva úgy vélte, aligha van kapcsolat a politikus és az újságíró megölése között. Kifejtette, hogy Kalasnyikovot vélhetően azért ölték meg, mert túl sokat tudott.

Buzina szintén kapcsolatban állt befolyásos moszkvai körökkel, de nem állt olyan közel Janukovicshoz, mint Kalasnyikov – tette hozzá.
A belügyminiszteri tanácsadó, Anton Herascsenko azonban Facebook-oldalán kapcsolatba hozta a két gyilkosságot. Szerinte elkezdték „kivégezni" a Janukovics melletti szimpátiatüntetések, a kijevi Majdan-ellenes megmozdulások szervezőit és finanszírozóit, azaz későbbi esetleges tanúit.

Az ukrán média csütörtökön számolt be arról is, hogy április 13-ára virradóra megöltek egy újságírót, Szerhij Szuhobokot, aki az Obkom ukrán hírportál alapítója volt. Az Obkom időközben közölte, hogy előzetes információi szerint Szuhobokot a szomszédjában lakó két ittas férfi ölte meg, miután valamin összekülönböztek az újságíróval. Az elkövetőeket a rendőrség őrizetbe vette.