Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós felkészítés

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2015. április 17. 11:55

Az MH Biztosító Szakasz második váltása február végén kezdte meg gyakorlati kiképzését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. A felkészülő állomány túlnyomó többsége a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáiból áll.

1595991391

A közel 30 főből álló MH Biztosító Szakasz feladata − az afganisztáni Mazar-e Sharifban létrehozott többnemzeti biztosítószázad részeként − az Északi Tanácsadói Parancsnokság (Train Advise Assist Command – North − TAAC-N) alárendeltségébe tartozó tanácsadó csoportok szállítása és biztosítása.

A feladat ellátására jelentkező állomány elméleti képzése már január elején megkezdődött a területi sajátosságoknak megfelelő általános katonai ismeretek frissítésével. Jelenleg már a gyakorlati kiképzések folynak, amelyek része volt a Personnel Recovery (személyi mentés) felkészítés és az éleslövészet is.

1595991391

A harctéri mentést minden műveleti területen tartózkodó egységnek tudnia kell, ezért a hódmezővásárhelyi laktanya mögötti területen egy izolált személy megkeresését, azonosítását, illetve biztonságos helyre történő szállítását is gyakorolták a katonák. A foglalkozásokat az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj nemzetközi szinten is felkészített szakemberei vezették, akik már többször megjárták a műveleti területet.
A kiképzők a felkészítés során arra törekedtek, hogy a műveleti területre készülő katonák abban az esetben is cselekedni tudjanak, ha ők maguk válnak eltűnt személyekké, és ne csak akkor, amikor ők keresnek valakit.

1595991391

A dóci lőtéren megtartott éleslövészeten a katonák az Afganisztánban rendszeresített fegyverekkel is gyakoroltak. A lövészet során a modernizált gépkarabélyok és a hozzájuk rendszeresített 40mm-es cső alatti gránátvető mellett a távcsöves puskák is szerepet kaptak. Az M2-es nehéz géppuskával − ami jelenleg csak a műveleti területen van rendszeresítve − is lőttek a kijelölt állomány tagjai, akiket nagyrészt a biztosítókatonák, illetve a toronylövészek közül választottak ki.

2015. január 1-jétől az afganisztáni műveleti területen az Eltökélt Támogatás Művelet (Resolute Support Mission – RSM) idejére a szövetséges erők kiképző és tanácsadói szerepben segítik az afgán nemzeti hadsereg és a rendőrség munkáját. Az Eltökélt Támogatás Műveletben Magyarország mintegy 100 katonával vesz részt.

1595991391