Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbékélés a sírok felett, munka a békéért

Szöveg: Gyergyói Zsolt |  2016. július 9. 7:08

Csaknem két héten át dolgozott a Bundeswehr Kommando Spezialkräfte hat katonája a budaörsi Német-Magyar Katonai Temető megújításán. A munkálatokba az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának két hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel megbízott szaktisztje is becsatlakozott.

1596016522

Koszorúzással zárult a német-magyar hadisírgondozó együttműködés újabb fejezete a budaörsi Német-Magyar Katonai Temetőben. A június 26. és július 8. között elvégzett munka záróeseményén képviseltette magát a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetségének Attasé Hivatala, Budaörs Város Önkormányzata, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága és a Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.

Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja felidézte a szervezet jelmondatát: megbékélés a sírok felett, munka a békéért. Mint mondta, a temető 16 ezer német és magyar katona végső nyughelye: közöttük nincsenek győztesek és legyőzöttek, mindannyian áldozatok. A háborúban elesettek mindannyiunk halottai, függetlenül attól, hogy itt nyugszanak-e, vagy a föld számtalan katonatemetőinek egyikében. Amikor rájuk emlékezünk közösen, a megbékélés lehetőségét mutatjuk a világnak – mondta. Ünnepi beszédet mondott Jákob János dandártábornok, protestáns tábori lelkész is, aki hangsúlyozta: a fejfák felidézik mindazt, amivel egy férfiember tartozik mindig saját nemzete, hazája népe felé, és rámutat arra az útra, ami Istentől kapott felelőssége.

1596016522

A már hagyományosnak mondható német-magyar közös hadisírgondozó együttműködés koszorúzási ünnepséggel zárult. Elhelyezte a megemlékezés virágait a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatala, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, az MH Budapest Helyőrség Dandár, Budaörs önkormányzata és a magyarországi német kisebbség képviselője is. Koszorút helyezett el még a most 93 éves Vitéz Frankó Endre is, aki főhadnagyi rangban a Puma Ezred pilótájaként harcolt a második világháborúban.

1596016523

Fotó: Tóth László