Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a Szentesi Fokos 2017

Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados |  2017. május 26. 13:44

Megkezdődött a Szentesi Fokos 2017 gyakorlat. Az első fázis június 8-ig tart az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred helyőrségében.

1596032804

A Szentesi Fokos fedőnevű gyakorlat hagyományosan az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kiképzési foglalkozása, amelyet már évek óta az alakulatnak otthont adó helyőrségben rendeznek meg. Az idei gyakorlat azonban több szempontból is eltér az ezt megelőzőektől. Ezúttal kilenc katonai szervezet vesz részt rajta az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezetésével, és csak a május 22-től június 8-ig tartó első fázist rendezik a szentesi laktanyában és a hozzá tartozó gyakorlótereken. A második fázist Győr mellett, a Mosoni-Dunán, a Saber Guardian gyakorlat keretében tartják.

A gyakorlat első napjaiban az alegységek összekovácsolásáé a főszerep, a helyszínen tartózkodnak már a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 25. Klapka György Lövészdandár kisalegységei is. Megtartották a kötelező tantermi foglalkozásokat – egyebek mellett munka-és balesetvédelmi oktatás, egészségügyi ismeretek és híradó felkészítés történt -, majd ezek után elkezdődtek a terepfoglalkozások is. A szerdai napon biztosított – harcjárművekkel támogatott –  menetet hajtottak végre a katonák technikai eszközökkel, szakasz kötelékben a hékédi gyakorlótérre, ahol a víztisztító század települési helye lesz jövő héttől.

1596032804

A héten általános harcászat, műszaki felderítés, C-IED feladatokban (rögtönzött robbanóeszközök elleni védekezés), vegyivédelmi kiképzésen és tábor védelmi kiépítését célzó foglalkozásokon vesznek még részt a katonák. A gyakorlat első fázisa június 8-án, az MH Víztisztító század az MH Tűzszerész szakasz és az NRF alegységek CREVAL-ellenőrzésével (harcképességi minősítő gyakorlat) zárul.