Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mesterlövészképzés Tatán

Szöveg: Dr. Fekets Zoltán alezredes és Kapás Viktor István hadnagy |  2018. december 14. 8:02

Véget ért az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. Lövészzászlóalj bázisán megtartott, a mesterlövész beosztásba tervezett katonák szakirányú felkészítésének első ciklusa. Az öthetes kurzust sikeresen teljesítők „mesterlövész beosztásra alkalmas” minősítést kaptak.

1599197227
A mesterlövészek szerepének megközelítésére úgy lehet gondolni, hogy a modern harcmező domináns „ragadozója" a távcsöves vagy mesterlövész puskával felszerelt katona. Ők számítanak a legfelkészültebb gyalogoskatonának, és erősokszorozók a parancsnokok kezében. Pontos lövéseikkel nemcsak a kiemelt célpontok megsemmisítését valósítják meg, hanem a lövéseik által kiváltott pszichológiai tényező megsemmisítő hatást tud gyakorolni az ellenséges erőkre.

A tatai dandár által szervezett tanfolyam lövészeti felméréssel, majd kompetenciavizsgálattal indult, ahol a kiképzendők matematikai és fizikai ismereteinek tudásszintjét mérték fel a kiképzők. A jelentkezők létszáma a felkészítés megkezdésekor 22 fő volt. Az öthetes alaptanfolyamot befejező mesterlövész katonáknak széles körű tudás birtokában kell lenniük, hiszen rendelkezniük kell katonaföldrajzi és tereptan ismeretekkel, idegenfegyver-ismerettel, optikai ismeretekkel, tudniuk kell lopakodni, álcázva, rejtetten haladni. A lövés kiváltásához tudniuk kell a szükséges kül- és belballisztikai ismereteket és a hozzájuk tartozó számításokat, a precíziós lövészismereteket 600 méter távolságig, illetve a helyszöggel való lövést. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a mesterlövész helyzete és a célpont között magassági eltérés van, azaz a mesterlövész alacsonyabb helyről magasabbra, vagy épp fordítva, magasabbról alacsonyabb helyre hajt végre lövést.

1599197227
A kiképzésért felelős Debreceni Tibor zászlós elmondása szerint a ballisztikai számítások, illetve az elméletben megszerzett ballisztikai ismeretek gyakorlati alkalmazása jelentette a legnagyobb kihívást a katonáknak. A megszerzett elméleti tudást tantermi körülmények között jól tudták használni, ám azt gyakorlatban időre és szélsőséges időjárási körülmények között is tudniuk kellett alkalmazni, különböző napszakokban, 600 méter távolságig.

A zászlós hozzátette: a tanfolyamot elvégzett katonák „mesterlövész beosztásra alkalmas" minősítést kaptak. Az alapkurzust sikeresen teljesítő hét katona részére a képzés végrehajtásáról szóló igazolást az 1. Lövészzászlóalj parancsnoka írta alá, illetve egy hármas számmal ellátott mesterlövész-felvarróval is gazdagodtak.

1599197227
Az 1. Lövészzászlóalj a következő kiképzési időszakban tervezi a most alaptanfolyamot végzett katonák tudásszintjének bővítését, ahol már 800 méterig lesznek képesek precíz lövés leadására, illetve a második ciklusnak része lesz a szemben és oldalt mozgó célok leküzdése, a nagy helyszöggel való lövés, valamint a dandárnál frissen rendszerbe kerül M5 Gepárd mesterlövészpuska használata, alkalmazása. A harmadik ciklusban a rajparancsnoki beosztásba tervezett katonák kiképzésén lesz a hangsúly.

Fotó: Debreceni Tibor zászlós és Kapás Viktor István hadnagy