Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden a biztonságon múlik…

Szöveg: Antal Ferenc |  2013. március 1. 14:29

Az Afganisztánban is rendszeresített technikai eszköz, a HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – magyarul nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű) volt az események főszereplője a Bakony Harckiképző Központ táborfalvai bázisán február 28-án, csütörtökön. A feladat végrehajtásába a katonai sajtó is bepillantott.

1595950206

A katonai szlengben csak Humvee-ként emlegetett nagy teherbírású, páncélozott járművek egymás után, konvojban hajtottak ki a táborfalvai bázisról, természetesen nem kis feltűnést keltve. A konvoj egy szimulált harcfeladatot hajtott végre − hasonlóan egy missziós területen végrehajtandó feladathoz – amelynek lényege, hogy a katonák megszokják helyüket és szerepüket a harcrendben, azt, hogy nem önállóan, hanem alegységkötelékben kell az utasításokat végrehajtaniuk.

Az út során érezni lehetett a hatalmas járművek tiszteletet parancsoló teljesítményét. Noha hatalmas élmény egy ilyen kaliberű harcjármű utasterében helyet foglalni, a biztonsági szempontokat mindenkinek kötelező betartani. Elengedhetetlen például a rohamsisak viselése, a több ponton záródó biztonsági övek használata, illetve a 250 kg-os páncélozott ajtó rögzítésére szolgáló kar lenyomása. Mikor már minden utas a helyén volt, a járművek egy rövid dudálással, illetve rádión jelezték egymásnak a készenlétet. Ezután indulhatott el a menet.

1595950207

„A katonáknak mindig úgy kezdem az oktatást: első számú szabály az, hogy nem lehet baleset! Ez a második számú, és a harmadik számú szabály is!" − mondta a honvedelem.hu-nak Mohos Zsolt őrnagy, a foglalkozás vezetője. Az őrnagy hozzátette: minden a biztonságon múlik! Arra kell törekedni, ahogy a katonák eljöttek otthonról, ugyanolyan épen és egészségesen térjenek haza.

Az országúti kiruccanás után a Humvee-k az aszfaltról a dimbes-dombos, homokbuckákkal tarkított táborfalvai lőtérre hajtottak be, ami igencsak megtáncoltatta az utasok rohamsisakos fejét.
Ezt a sokrétű feladatot viszont csak tapasztalt, jól felkészült gépjárművezetők hajthatják végre, hiszen műveleti területen egyszerre több dologra is kell koncentrálniuk. Ezért a kiképzési terv heti programjait úgy alakították, hogy a vezetők fokról fokra szembesüljenek a váratlan helyzetekkel.

A kiképzendő sofőrök mellett hat oktató is helyet foglalt a harcjárművekben; az ő feladatuk volt, hogy figyeljék és olyan különböző szempontok szerint értékeljék a vizsgázókat, mint például vezetéstechnika, menetsebesség betartása, utasítások betartása, biztonsági szempontoknak való megfelelés. „Ezek alapján az őrmester úr teljesítményét kiválóra értékeltem, elsajátította azt a vezetési stílust, amire szükség van" − mondta Kun László zászlós, oktató, aki mentoráltjával az élen haladó Humvee-ban teljesítette a feladatokat.

1595950207

A délutáni vizsgavezetési gyakorlat előtt egy rövid írásbeli tesztet töltöttek ki a leendő sofőrök, majd a konvoj visszatért a buckákkal átszegdelt, árkokkal tarkított környezetbe. Egy rövid eligazítást követően a Humvee-k ötpercenként indultak és tűntek el a porfelhőben, majd percekkel később ugyanolyan energiával robbantak be a kiindulási pontra. Az extrém körülmények között végrehajtott menet teljesítése után a katonáknak a jármű technikai-műszaki adataira vonatkozó tételt kellett húzniuk, amelyből a helyszínen vizsgát is kellett tenniük.
Egri Zsolt főtörzsőrmester értékelése is kiválóra sikerült. A feladat végrehajtása után elmondta: a gépjármű katonai célokra teljesen megfelel, jól fekszi az utat. Ugyan – a jármű szélessége miatt – fokozottan oda kell figyelni a közúti vezetésre, de a veszély a biztonsági rendszabályok betartásával kiküszöbölhető.

Fotók: Tóth László