Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós látogatás Irakban

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2016. március 4. 15:09

Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonáknál tett hadszíntéri látogatást a Honvéd Vezérkar főnöke. Dr. Benkő Tibor vezérezredes emellett találkozott a kontingens feladatait meghatározó vezetési elemek parancsnokaival is.

1596009693

 

A magyar országgyűlés által 2017. december 31-ig jóváhagyott, maximum 150 fős kontingens három települési helyen látja el feladatait az iraki Kurdisztánban. Dr. Benkő Tibor vezérezredes mindhárom helyszínen, ahol jelentősebb számú magyar katona látja el szolgálatát, tájékozódott a katonák műveleti feladatairól, szolgálati, élet- és munkakörülményeiről. Emellett állománygyűlés keretében meghallgatta a misszióban szolgálókat, illetve tájékoztatta az állományt a hazai aktualitásokról.

A kontingens feladatait meghatározó vezetési elemek parancsnokaival, így az amerikai Task Force, az Észak-iraki Kurd Kiképző Központ peshmerga, valamint a Kurd Kiképzést Koordináló Központ német vezetőjével is találkozott a vezérezredes, majd a kurd Peshmerga Minisztériumban tett látogatást. A katonai és minisztériumi vezetők mindegyik találkozó alkalmával elismerően szóltak a magyar katonák felkészültségéről, szakértelméről és hozzáállásáról. A delegációt fogadta a régióban Magyarország érdekeit képviselő főkonzul is. A főkonzulátuson tartott megbeszélésen a főkonzul a magyar katonai jelenlét fontosságát hangsúlyozta, valamint tájékoztatta a vezérkarfőnököt a főkonzulátus küldetéséről, feladatairól.

1596009693

A magyar kontingens az iraki kurd peshmerga erők kiképzésével kapcsolatos feladatok mellett iraki katonai bázisok őrzés-védelmét is ellátja. Feladatainak fő célja, hogy a háború sújtotta országban hozzájáruljon a biztonsági helyzet javulásához, így végső soron az ott élők életkörülményeinek jobbá tételéhez. Magyarország és tágabb értelemben Európa számára egyaránt fontos, hogy a helyiek a saját országukban találják meg boldogulásukat, nem növelve tovább az európai kontinensre nehezedő migrációs nyomást.

CímkékIrak