Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Művészetükkel járulnak hozzá a haza védelméhez

Szöveg: Bleszkán Szilárd |  2013. április 24. 15:17

„Az önök elkötelezettségének, felkészültségének pontos helye és szerepe van a honvédség életében” – fogalmazott dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a katonazene napja alkalmából írt köszöntőlevelében, amelyet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében tartott ünnepi állománygyűlésen olvastak fel április 24-én.

„Önök olyan képviselői a katonai hivatásnak, akik a szolgálatuk során elsősorban művészetükkel járulnak hozzá a haza védelméhez, és akik a társadalom számára a legérzékletesebb módon, a zene nyelvén fogalmazzák meg a hazaszeretet, a hazáért tenni akarás és elhivatottság érzését"
– írta levelében Benkő vezérezredes.

1595953009

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere beszédében a katonazene magyarországi történetéről emlékezett meg. Mint elmondta: a XIX. század második felének boldog békeéveiben a zenekarok végérvényesen bekerültek a kulturális élet körforgásába, színházak, főterek, kávéházak népesültek be a zenekarok előadásai alkalmával. Ebben az időszakban játszott jelentős szerepet a magyar zenei életben az 1870. április 30-án született Lehár Ferenc zeneszerző és karmester is, aki pályafutása elején katonazenekarokban is játszott.

A katonazenészek – éppen tíz éve – az ő születésnapját választották a katonazene napjának megünneplésére, így az ünnepi állománygyűlésen Lehár Ferencről is megemlékeztek.

„A zene nem öncélú dolog, minél többen hallják, annál nagyobb értéket teremt"
– mondta Csizmadia Zsolt ezredes.

1595953009

A rendezvényen Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka elismeréseket adott át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó katonazenészeknek, a zenekarok pedig – természetesen – zenével is köszöntötték a jelenlévőket.

A katonazene napja alkalmából a Magyar Honvédség Központi Zenekara április 24-én 18 órától díszhangversenyt ad a a Honvéd Kulturális Központ színháztermében. A zenekart Kovács Tibor alezredes és Szabó Imre őrnagy vezényli.

(A hangversenyről holnap közlünk tudósítást.)

Fotó: Tóth László