Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Örökre adósai vagyunk 1956-nak”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. október 20. 15:39

1956 fénye ott volt bennünk a diktatúra évtizedei alatt is, ma pedig újra, mindennél fényesebben ragyog a 60. évfordulón – hangzott el október 20-án Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium által a tárcával és a haderővel együttműködő társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségen.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából a honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek képviselőit csütörtök délután, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Közpntban. A rendezvényen részt vett – mások mellett – dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes és Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye is.

1596021692

Vargha Tamás beszédében felidézte 1956 eseményeit. „A mi nemzedékünk életkoránál fogva is a diktatúra történelemhamisító hatására döntötte el, hogy szembenéz azzal, ami 1956-ban Pesten, Budán és Magyarország minden szegletében megesett. Akkor azt mondták, bátrak vagyunk. Kihez képest? – kérdeztük akkor és kérdezzük most is. Nagy Gáspár szavaival: talán csak nem a névtelen, harcban elesett hősökhöz, az örök pesti srácokhoz, a szent suhancokhoz, másfelől a legendás mártírokhoz képest? Azokra a névtelen hősökre is gondolunk, akik meghaltak ugyan, de a nemzet emlékezetében mégis élnek. Vagy azokra a mindennapi hősökre, akik életét ugyan meghagyták, de csak úgy élhettek, mint a rab madár: szárnyak nélkül. Ki kell mondanunk: örökre adósai vagyunk 1956-nak" – szögezte le a miniszterhelyettes.

1596021692

„Amit a magyarság művelt, azt nyolc napon át lángoló glóriaként csavarta maga körül a földgolyó, glóriaként, melyben soha ki nem hűl a visszanyert tisztelet, szeretet és csodálat. Sehol a szabad világban. Sőt talán még másutt sem. Nem szabad csökkentenünk ezt a fényt, nem szabad ezt a ragyogást" – idézte Vargha Tamás Szabó Lőrinc elhíresült szavait az Irodalmi Újság 1956. november 2-án megjelent számából, az Ima a jövőért című írásból. „Ez a fény, ez a ragyogás csak látszólag hunyt ki évtizedekre. Ott volt bennünk, a szívünkben és a lelkünkben, és ma újra, mindennél fényesebben ragyog a 60. évfordulón: felettünk és bennünk, a szívünkben és a lelkünkben. Köszönet ezért 1956 hőseinek!" – zárta beszédét a miniszterhelyettes.

A rendezvény ezt követően elismerések átadásával, majd zenés ünnepi műsorral folytatódott.

1596021693


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária