Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhellyel ismerkedtek a kínai vendégek

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2016. október 20. 15:58

A Kínai Népi Felszabadító Fegyveres Erők oktatási tanintézeteinek delegációja európai körutazás keretében – Csehországot és Lengyelországot követően – Magyarországra is ellátogatott. Itt tartózkodásuk során a vendégek – többek között – megismerkedhettek az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományszervező Osztály – más néven a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely – tevékenységi rendszerével.

Dr. Besenyő János ezredes, osztályvezető, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely vezetője tájékoztatta a Zhu Mingzhe főezredes, Második Katonai Orvosi Egyetem, parancsnok politikai helyettes által vezette hatfős delegációt a kutatóműhely szervezetéről, stratégiájáról, célkitűzéseiről, kutatási területeiről és eredményeiről.

Az ezredes beszélt a kutatóhely Kína-vonatkozású programjairól is: a szervezet – az ELTE Konfuciusz Intézettel együttműködve – még tavaly májusban rendezte meg a „Kína: a globális kihívások tükrében" című, nagy sikerű konferenciáját, és szakkönyvtárukban mintegy 500 kötetes Kína külön gyűjtemény is található.

1596021694

A kutatóhely tervei között szerepel a gyűjtemény katonai szakirodalommal történő gyarapítása, valamint a Konfuciusz Intézettel közösen működtetett kínai nyelvtanfolyam további bővítése is.

Besenyő ezredes elmondta: készek a közös érdeklődésre számot tartó kiadványok cseréjére, egymás angol nyelvű publikációinak tudományos folyóiratokban történő megjelentetésére, valamint – együttműködési megállapodás alapján – magyar nyelvű kiadványok kínai megjelentetésre való átadására.

A delegáció tagjai nagy érdeklődést tanúsítottak a kutatóhely Afrikával kapcsolatos kiadványai és országismertető kötetei iránt is. A kínai delegáció kérésére a kutatóhely a vendégek részére bocsátotta a „Közép-afrikai Köztársaság" című kiadványuk francia nyelvű kötetét, hiszen a kínai Nemzetvédelmi Egyetemen nagy számban folytatnak tanulmányokat afrikai országokból érkező hallgatók, akik számára nem rendelkeznek francia nyelvű szakirodalommal: ily módon a kötet hiánypótló lehetőséget is jelentene egyben.

1596021694

A delegáció tagjai külön érdeklődtek a kutatóműhely afrikai országismertető kötetei iránt: Kína ugyanis Maliban és Dél-Szudánban vesz részt ENSZ békemissziókban, így a helyi viszonyok kellő ismerete létfontosságú lehet az ott szolgálatot teljesítők számára.

A kínai delegáció tagjai kifejtették: nagyon örülnének a Magyar Honvédség nemzetközi békefenntartó misszióival kapcsolatos tanulmányoknak és szeretnék a jövőben a magyar tapasztalatokat mélyebben is megismerni.

Fotó: Szilágyi Zoltán alezredes