Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vegyi fegyvereket is bevethet az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 20. 17:01

Az Egyesült Államok arra számít, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet „durva vegyi fegyvereket” is bevet annak érdekében, hogy megpróbálja megakadályozni az iraki kormányerők és szövetségeseik előrenyomulását az észak-iraki Moszulnál – jelentette ki egy amerikai tisztviselő, egyben azt is mondta, igen korlátozottak az iszlamisták képességei az ilyen fegyverek előállítására.

Az amerikaiak rendszeresen begyűjtik a tüzérségi lövedékek darabjait, hogy kimutassák az esetleges vegyszerek jelenlétét rajtuk, mivel az Iszlám Állam már hónapokkal a Moszul elleni, hétfőn megindult hadművelet előtt bevetett mustárgázt – mondta egy másik tisztviselő.

Egy korábban nyilvánosságra hozott esetben az amerikai erők megerősítették a kén-mustár vegyület jelenlétét az Iszlám Állam egyik lőszerdarabján október 5-én – mondta egy további tisztviselő. A lövedéket a szélsőséges dzsihadisták a helyi erők ellen használták, nem az amerikai vagy a szövetséges csapatok ellen.

Ugyanez a nyilatkozó hozzátette: „ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük az Iszlám Állam elítélendő magatartását és azt, hogy semmibe veszi a nemzetközi szabályokat és normákat".

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az iszlamisták nem jártak sikerrel a vegyi fegyverek kifejlesztésében, azaz a hagyományos fegyverek még mindig nagyobb veszélyt jelentenek az előrenyomuló iraki kormányerők és a velük együtt harcoló kurd csapatok, illetve a csapatokkal együtt haladó külföldi tanácsadók számára.

A kén-mustár vegyületek hólyaghúzó hatásúak a csupasz bőrön, illetve a tüdőben, kis dózisban túlélhetők, nagyobb adagban viszont halálosak. A vegyi fegyverek, így a mustárgáz bevetését nemzetközi szerződés tiltja.