Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példát mutatva a mai kornak

Szöveg: V. J. |  2010. október 31. 20:24

Mindszenty Józsefre, valamint Pallavicini Pálinkás Antalra emlékeztek október 31-én, Rétságon, az egykori gépesített lövészdandár laktanyájában. Ünnepi beszédében Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára a hercegprímás és az őt segítő őrgróf hősiességéről, hazaszeretetéről beszélt.

Régen hallatszott már keményen pattogó vezényszó, a díszmenet csattogása és a katonazene a rétsági laktanyában. Az egykori alakulatnál mára csupán az emlékpark őrzi annak emlékezetét, hogy itt valamikor gépesített lövészdandár volt. A bejáratnál az alakulat névadójaként Hunyadi János domborműve köszönti az érkezőket, a parancsnoki épületen egy emléktábla ad hírt a doni veszteségről, s mellette az emelvényen egy lánctalpas jármű őrzi a hagyományokat. Szemben, a parkban a Mindszenty és a Pallavicini emlékművek. Mindezek összefoglalják az alakulat történetét.

Október 31-én, a felsőpetényi Munkás Szent József templomban  megtartott szentmisét követően, Rétságon folytatódott a Mindszenty Józsefre, valamint a hercegprímást 1956-ban Rétságra hozó, s ezért mártírhalálra ítélt Pallavicini Antal őrgrófra, a rétsági alakulat egykori törzsfőnökére való megemlékezés.

Minden esztendő októberének végén itt találkoznak mindazok, akik a hercegprímás és hős kiszabadítójának emlékezete előtt szeretnének tisztelegni azzal, hogy elzarándokolnak virágaikkal a börtönéveket követő első szabad óráinak helyszínére.

Az idei ünnepségre számos magas rangú vendég érkezett. Megtisztelte a rendezvényt jelenlétével dr. Beer Miklós, váci megyéspüspök; Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára; dr. Tóth Zoltán József, a honvédelmi tárca jogi és igazgatási helyettes államtitkára; Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője; és Barna János, a Nógrád megyei Közgyűlés alelnöke is.

Az ünnepség szónoka Fodor Lajos közigazgatási államtitkár volt, aki – Mezőfi Zoltán polgármester köszöntőjét követő – ünnepi beszédében hangsúlyozta: Mindszenty József bíboros, valamint Pallavicini Pálinkás Antal a mai honvédek számára is példát mutatnak hősiességből és hazaszeretetből.

A verőfényes őszi napsütésben megtartott ünnepség a koszorúzással zárult. A jelenlévők többsége szinte minden évben eljön Rétságra. A nyugat-nógrádi kisváros így vált a Mindszenty-tisztelők zarándokhelyévé.

További képekért kattintson galériánkra!

Fotó: A szerző felvételei