Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pitbull 2019

Szöveg: Végh Krisztina zászlós |  2019. február 20. 14:21

Az idei év első kiválasztó-felmérő foglalkozása múlt héten kezdődött az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál, Szolnokon. A fizikai és mentális erőpróbára a dandár katonái mellett több katonai szervezettől jelentkeztek.

1599199069
A Pitbullnak is becézett kiválasztás célja, hogy a jelentkezők közül megtalálják azokat a leendő különleges műveleti katonákat, akik felkészültek arra a hosszú útra, amely végén várja őket a „Különleges Erők" felvarró és a büszke tudat, hogy a dandár jól kiképzett, a világ több pontján is bevethető katonáivá váljanak.

1599199069
Al tíz nap alatt három fázisban, fizikai felmérés, tereptan és végül csoportmunka során tesztelik a jelentkezőket. „Az erő- és állóképességen kívül a jelöltek pszichikai és stressztűrő képességeit is felmérjük. Név és rendfokozat helyett csak egy számot viselnek, így biztosítva az egyenlő feltételeket. A kiválasztó foglalkozás ideje alatt folyamatos alvásmegvonásnak, fizikai és pszichikai stressznek tesszük ki az állományt" – mondta el az egyik kiképző tiszt. A tíz nap alatt folyamatos a pszichológusi részvétel, így valós képet kapnak a végrehajtókról. Ez idő alatt intelligencia- és stressztolerancia-teszteket is végeztetnek a katonákkal, ahol megfigyelik a kompetenciákat (kommunikáció, kreativitás, csoportmunka), valamint a jelölt motivációját.

1599199069
Bár a kiválasztáson résztvevők hivatásos és szerződéses állományúak, így a fizikai terhelés a mindennapjaik része, a Pitbull során elvárt teljesítmény még az igazán edzett katonákat is próbára teszi. Ebből adódik, hogy a „különlegesek" közé csak az kerülhet, aki igazán elszánt és valóban felkészült. Általánosságban elmondható, hogy a tíz napot csak a jelentkezők 20-30 százaléka tudja sikeresen elvégezni.

A kiválasztó sikeres teljesítése az első lépés, hogy a katonák részt vehessenek a közel egy éves különleges műveleti alaptanfolyamon.

1599199070
Fotók: Csajbók József főhadnagy