Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Táborozni jó

Szöveg: Szabóné Varga Erika főhadnagy |  2019. július 19. 13:11

Az MH Altiszti Akadémia a csobánkai kiképző bázisán szervezett honvédelmi „túlélő” tábort iskolások részére július 15-19. között.

1599206356

A hét eseményeiről kérdeztem Juhász Tamás századost, a tábor parancsnokát.

„A diákok többsége rutinos táborozónak számít. Van, aki negyedik vagy akár már a hetedik katonai tematikájú táborban tölti el a nyár egy részét. Kezdetben a reggeli tornák még csendben és kicsit álmosan kezdődtek, de a délelőtti foglalkozások már vidáman teltek. Sőt, annak ellenére, hogy 14-18 év közötti a korosztály, a csütörtöki paintball és airsoft taktikai játékra már összekovácsolódtak a csapatok, összehangoltan és felszabadultan küzdöttek a zászlókért."

A táborozókat kérdeztem, hogyan érezték magukat és milyen tapasztalatokkal, élményekkel térnek haza?

Lelkesen, egymás szavába vágva kezdtek mesélni. „A kiképzők nagyon jók, sok hasznos, a mindennapi életünkben is használható ismeretre tanítottak bennünket… Nem gondoltuk volna, hogy ilyen egyszerű a tájékozódás az erdőben, hogy telefon használat nélkül is odatalálunk egy megadott helyre, hiszen megtanultuk a térképolvasást… Az erdőben a menedékhely megépítésénél kicsit megizzadtunk, de végül jó volt a sátorlap alatt hűsölni… Még tanultunk néhány praktikus dolgot, például, hogyan nyerhetünk harmatcseppekből vizet és kiderült nem is annyira nehéz a tűzrakás… Izgalmas volt, mikor a Kevély-nyeregnél vacsoráztunk és utána sötétben, fény- és hangálcázással jöttünk le a táborba… Az önvédelmi foglalkozásokon pedig begyakoroltunk néhány fogást és még kicsit birkóztunk is: próbáltuk legyőzni a másikat, megmutatni, hogy ki az erősebb…"

1599206356

Úgy tűnt, hogy a fáradhatatlan táborozók kifogyhatatlanok az elmúlt napok eseményeinek felelevenítéséből. Új barátságokat kötöttek, s talán ezért is ígérték meg sokan, hogy jövőre újra eljönnek, mert itt táborozni jóóóó.

Fotó: a szerző felvételei