Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenkét évnyi kutatás eredménye

Szöveg: Snoj Péter |  2013. február 15. 15:37

Felbecsülhetetlen értékű az a kutatómunka, amit önök végeznek. Ez a kötet olyan adósságot ró le, amellyel a magyar nemzet régóta tartozik önmagának – mondta Vargha Tamás Budapesten, február 15-én.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a „Béke poraikra…"  című könyv harmadik részének bemutatóján vett részt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

1595949336

„Mi történik azokkal a százezrekkel, milliókkal, akik nem a hazájukban nyugszanak vagy nincs jelölt sírjuk az egykori hadszíntéren, ahol az életüket feláldozták? Az ilyen könyvek, melyek megemlékeznek, élővé és elmesélhetővé teszik a történelmet. Van honnan és van mire emlékeznünk. Ezt üzeni ez a könyv" – mondta Vargha Tamás parlamenti államtitkár a könyv hiánypótló szerepét hangsúlyozva.

A Zrínyi Kiadó gondozásában a napokban megjelent dokumentum-emlékkönyv a két, korábban kiadott kötet „testvére" – ahogy azt a szerzők, dr. Szabó Péter alezredes és Bús János megfogalmazták. Az elsőt még 1999-ben adták ki; ez a kötet az összes ismert, a keleti fronton elesett és eltemetett katona emlékét őrzi, benne minden fellelhető hadisírral, emlékművel és feljegyzéssel az egykoron hazájukért harcoló és hősi halált halt honvédokról.

1595949336

A második kötetre 2001-ig kellett várniuk a téma iránt érdeklődőknek. Ez a rész a történelmi Nagy-Magyarország területén harcolt és elesett katonák jegyzékét és emlékét állítja az olvasók elé.

A harmadik kötet megjelenését tizenkét évnyi kutatás, információgyűjtés előzte meg − ez a rész a nyugati fronton fogságba esetteket, elhunytakat és nyughelyeiket veszi számba.

Szabó Péter és Bús János egyik közös célja volt, hogy lerántsa a leplet arról a tévhitről, miszerint a magyar katonáknak aranyéletük volt a nyugati hadifogságban, szemben a keleti fronton történt hírhedt meghurcolásokkal. Mint ahogy az kutatásukból és frissen kiadott könyvükből is kiderül: gyakorta semmilyen különbség nem volt a keleti és nyugati hadifogolytáborok kegyetlensége, embertelensége között.

1595949336

Fotó: Dévényi Veronika