Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűztámogató lövészetek a Bakonyban

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. szeptember 15. 7:28

A Közös Fellépés 2014 gyakorlatsorozat keretén belül az MH 5. Bocskai István Lövészdandár irányítása alatt szeptember 10. és 12. között hajtották végre a Bocskai Tüze 2014 gyakorlatot, ahol a kijelölt páncéltörő és aknavető-kötelékek éleslövészetek keretében felkészültségükről tettek tanúbizonyságot.

A Várpalota közelében található „0" ponti lőtéren végrehajtott lőgyakorlatok a 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított zászlóaljharccsoport tüzérfelkészítésének a végső fázisát jelentik. A lövészszázadok támogatóelemei szakcsoportos felkészítések keretein belül készültek a gyakorlatra a hódmezővásárhelyi helyőrségben, ahol elméleti és gyakorlati ismereteikről ellenőrző tűzvezetés foglalkozáson adtak számot.

1595978789

A páncéltörő lőgyakorlatokat a 62. lövészzászlóalj támogatószakaszainak páncéltörő állománya mellett az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj páncéltörő elemei is végrehajtották. Az egyéni és szakaszszintű feladatok során a páncéltörőknek a 900 méterre elhelyezett kemény célokra (már nem használt harckocsikra, páncélozott járművekre), illetve 1400 és 1000 méter között mozgó célokra kellett rávezetni a METISZ és a FAGOT irányítható rakétákat.

Az aknavetőcsoportok a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére, a szakadó esőben is végrehajtották a különböző egyéni és szakaszszintű tűzfeladataikat. A 82 milliméteres aknavetővel végrehajtott lövészeten az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalj támogató szakaszainak, a dandár 39. lövészzászlóaljának, illetve az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnak a kijelölt állománya vett részt.

1595978789

A feladatok végrehajtása során az aknavető rajok és csoportok félközvetlen és megosztott irányzású tűzfeladatokat lőttek. A gyakorlat harmadik napján a lövészszázadok parancsnokai, szakaszparancsnokai, valamint a támogatószakasz kijelölt mesterlövész rajparancsnokai élesben gyakorolhatták, hogyan kell végrehajtani a tűzkérést és a tűzhelyesbítést.

A gyakorlat első napján egy aknavető módszertani foglalkozást is végrehajtottak, amelyen a MH Összhaderőnemi Parancsnokág alárendeltségébe tartozó alakulatok aknavető-alegységeinek parancsnokai vettek részt. A foglalkozást Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokág parancsnoka is megtekintette.

Fotók: a szerző felvételei