Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország nem vesz részt az iraki hadműveletekben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 15. 8:19

Lengyelország nem vesz részt katonáival az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel meghirdetett háborúban, de más módon támogatni fogja a koalíciót – jelentették be szeptember 12-én, pénteken varsói illetékesek.

Nem fér kétség hozzá, hogy az iraki és szíriai helyzet a NATO és a nyugati világ vezetői figyelmének a központjában van. Már a newporti NATO-csúcson is világossá vált, hogy ez a téma gyorsan a legfontosabbak közé került – mondta Tomasz Siemoniak védelmi miniszter.

Mi nem tervezzük lengyel katonák részvételét a katonai akciókban, de nyújthatunk politikai támogatást a koalíciónak, valamint humanitárius segélyt, és megfontoljuk az iraki hadsereg támogatását is – jelentette ki.

Hasonló véleményt hangoztatott a nemzetbiztonsági hivatal elnöke is, aki szerint még el kell dönteni, hogy milyen formában nyújtsanak segítséget.

A védelmi miniszter helyettese, Robert Kupiecki parlamenti képviselőknek azt mondta, hogy Lengyelország kész „tekintélyes mennyiségű" lőszert szállítani az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harchoz.