Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új magyar relikvia a keresztek hegyén

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2019. augusztus 31. 17:56

Megújult a magyar kontingens által korábban állított kereszt a litvániai katolikus zarándokhelyen, a Keresztek hegyén. A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység 2015-ben helyezett el itt először keresztet, valamint emléktáblát, melynek állapota az időjárási viszontagságok miatt megromlott. Ezt újították most fel, valamint kiegészült a 2019. évi, második balti légtérrendészeti misszió emléktáblájával. Az emléktáblák felújítása és kivitelezése a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzem állományának munkáját dicséri.

1596067261
1596067261

A Keresztek hegye Litvánia egyik kiemelkedő turisztikai látványossága Šiauliai városától mindössze 12 kilométerre, a várost Rigával összekötő főút mentén található. A zarándokok és turisták fohászaik megerősítésére vagy hálájuk jeléül a legkülönbözőbb anyagból készült és a legkülönbözőbb méretű kereszteket állítanak itt. Maga a domb egy középkori földvár maradványa. A csatákban elesett, ismeretlen helyen eltemetett katonák rokonai már a 14. században állítottak itt kereszteket. A hagyománnyal kapcsolatos írásos nyomok azonban csak a 19. század elejére utalnak. Az orosz uralom elleni 1831-es és 1863-as levert felkelések túlélői a feszületek állításával és gondozásával igyekeztek ébren tartani a nemzeti öntudatot. Mikalojus Konstantinas Čiurlionisnak több, a 19. század végén készült festményén már legalább ezer kereszt látható.

A szovjet időkben a hatalom többször megpróbálta a kereszteket megsemmisíteni, azonban a litvánok a dombot néhány hét alatt visszaépítették, a kereszteket pótolták. 1990 márciusában, a litván függetlenség kikiáltásakor már ismét mintegy hatvanezer kereszt állt a dombo

1993. szeptember 7-én II. János Pál pápa meglátogatta a Keresztek hegyét, ahol megközelítőleg egymillió hívő előtt celebrált szabadtéri misét. Látogatása során azzal bízta meg a Ferences rendet, hogy gondozza a zarándokhelyet és építsen kolostort. A kolostor alapkőletétele a kilencvenes évek végén volt, és kétéves építést követően 2000 júliusában avatták fel. A Vatikán 1994-ben egy nagy feszületet is ajándékozott a hegynek. Mindezeknek köszönhetően a Keresztek hegye a világ katolikus hívőinek szent helye. A keresztek pontos száma nem ismert, de becslések szerint 200 ezerre tehető.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, 2015-ben, litvániai hivatalos látogatása során állított itt keresztet.

GALÉRIA