Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra fellángolt a „Bocskai Tüze”

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2018. szeptember 17. 7:13

Páncéltörő és aknavető lövészetet tartott szeptember közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáira épülő MH Zászlóalj Harccsoport.

1599193013
A „Bocskai Tüze 2018" elnevezésű gyakorlat a – hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj bázisán megalakított – MH Zászlóalj Harccsoport tűztámogató alegységeinek felmérése volt, a Várpalota közelében található „nullaponti" lőtéren.

A szakaszszintű tűzfeladatok során az aknavető szakaszparancsnokok teljesítették egyéni tűzfeladataikat a saját alegységeikkel. Már a szakasz parancsnokának tudását mérték fel, de az értékelésébe beleszámított az aknavetőket kezelő személyzet tevékenysége is.

1599193013

A támogató szakaszok páncéltörő rajai is részt vettek a gyakorlaton. Az egyéni és szakaszszintű feladatok során a páncéltörőknek, a közel egy kilométerre elhelyezett úgynevezett kemény célokra – azaz már nem használt harckocsikra, páncélozott járművekre -, illetve mozgó célokra kellett rávezetni az irányítható rakétákat. 

„A felkészülés sikeres volt, az ellenőrző aknavető tűzvezetés során mindenki teljesítette a feladatokat. A támogató szakaszok most már a lövész századokkal, az aknavető szakasz pedig az MH Zászlóalj Harccsoport terveinek megfelelően folytatja a felkészülést" – mondta Varga István százados, a tűztámogató részleg parancsnoka.

1599193013
Fotó: Adorján Krisztián szakaszvezető és a szerző