Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Népszerűek voltak a katonák a Nemzeti Vágtán

Szöveg: Antal Ferenc |  2018. szeptember 16. 21:25

Izgalmas futamok és látványos lovasbemutatók várták az érdeklődőket a 11. alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta második napján – szeptember 16-án, vasárnap -, a budapesti Hősök terén. A számtalan színes program mellett ismét nagy sikerrel mutatkoztak be a Magyar Honvédség alakulatai.

1599193010
Összesen huszonkilenc katonai szervezet felszerelései és haditechnikai eszközei sorakoztak fel a városligeti Kós Károly sétányon, hogy népszerűsítsék az idén 170 éves Magyar Honvédséget, a honvédelem ügyét, valamint erősítsék a kapcsolatot a civil társadalommal.

A statikus bemutatót Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is megtekintette. „A honvédelmi nevelés szempontjából nagyon fontos az, hogy az állampolgárok közvetlenül is találkozzanak a Magyar Honvédséggel, találkozzanak azokkal a feladatokkal, amelyet az alakulatok napi szinten elvégeznek és természetesen találkozzanak a katonákkal" – fogalmazott kérdésünkre a helyettes államtitkár, hozzátéve: a Magyar Honvédség nemcsak a külsőségekben, hanem a szervezési feladatokban is nagy segítséget nyújtott a Nemzeti Vágta szervezőinek.

1599193010

A katonai sátrak iránt egész nap nagy volt az érdeklődés. Hazai és külföldi látogatók ezrei voltak kíváncsiak a sétányt uraló harceszközökre; előszeretettel vették kézbe a Magyar Honvédségnél rendszeresített kézifegyvereket vagy öltötték magukra a katonai felszereléseket. Akik élesben szerették volna tesztelni katonai készségeiket, azokat a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. médiabusza várta repülőgép-szimulátorral és lézerlövészettel.

A Hősök terén felállított speciális pályán közben folytatódott a kétnapos versenysorozat, ahol 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. A versenyeken kívüli időszakokban is egymást követték a színvonalas bemutatók. A Győri Ördöglovasok, az Epona Lovasiskola és a Nemzeti Lovas Díszegység műsorát követően lovasíjász bemutatót és 1848-as csatajelenetet is láthattak az érdeklődők.

1599193010

Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke, a Nemzeti Vágta főkapitánya kérdésünkre elmondta: ez egy nagyon nagy kulturális és lovasünnepe lett a magyar nemzetnek, hiszen a honfoglalástól a ’48-as forradalomig megmutatják azokat az időszakokat, amelyek meghatározóak voltak a magyar történelemben.

A délután folyamán több kategóriában is hirdettek eredményt. A négyes fogatok üldözéses versenyét követően a győztesnek járó babérkoszorút Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át az első helyezettnek.

1599193011

Fotó: Tischler Zoltán