Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a „Hot Blade 2018” gyakorlat

Szöveg: Daróczi Endre alezredes |  2018. június 6. 16:42

Május 24-én befejeződött az Európai Védelmi Ügynökség által szervezett Hot Blade 2018 többnemzeti helikopteres gyakorlat.  Ahogy arról már korábban is hírt adtunk, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két Mi-17-es helikopterrel és 30 katonával képviselte hazánkat és a Magyar Honvédséget Portugáliában.

1599188297
A gyakorlat statisztikája egészen lenyűgöző: a magyar katonák öt összetett légi műveletben és húsz kiképzési feladatban vettek részt.  A műszakiak munkája is felbecsülhetetlen volt, nekik köszönhető, hogy a helikopterek kifogástalan állapotban repültek a gyakorlat ideje alatt.

A kiképzési repülések is nagyon eredményesek voltak. Sikerült újabb jelentős lépést tenni többek közt az éjjellátó képesség, illetve a magashegyi kiképzés terén. A portugál szárazföli csapatokkal gyorsköteles lecsúszás, vízi csörlés, vízi deszant, taktikai kirakás-kiemelés, valamint ejtőernyős dobás feladatokat oldottak meg a magyarok.

1599188297
A gyakorlat záró rendezvényén a vendéglátók kiemelték a magyarok részéről tapasztalt együttműködést. Bebizonyosodott: az Európai Védelmi Ügynökség helikopteres gyakorlati programjának tagjaként, a „Blade" típusú gyakorlatokon való részvétel során olyan tudásra és tapasztalatokra tehetnek szert a résztvevők, amelyek csak ebben a rendszerben és ebben a közösségben szerezhetők meg.

A fő kihívást az oda- és visszatelepülés jelentette a csapatnak. Csaknem 14 órás repüléssel kellett áthidalni a Szolnok–Beja távolságot. Május 24-e méltán érdemelte ki a „leghosszabb nap" jelzőt a magyar katonai helikopteres repülés történelmében. Hét óra repülés alatt – amely során 1470 kilométert tettek meg -, váltott személyzettel és két utántöltéssel sikerült eljutni Észak-Spanyolországból Franciaországon és Olaszországon keresztül Szlovéniáig.

1599188297
Kép: Portugal Air Force, ridder.zero és Juhász Mariann zászlós