Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2014 után is maradnak a britek Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. január 29. 11:47

Az angol csapatok 2014 után is Afganisztánban maradnak, ám részletes stratégiát még nem dolgoztak ki.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője a téma kapcsán úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a brit kormányzat nem készít részletes stratégiát a csapatok kivonásáról és jövőbeni alkalmazásáról, azzal az eddig elért eredményeket teszik kockára.

A Telegraph egy cikkében Jim Murphy árnyék-védelmi miniszter (a jelenlegi védelmi miniszter ellenzéki szakpolitikusa) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiképzőknek, tanácsadóknak, a közvetlen biztosításnak és a logisztikai támogatásnak a 2014-et követő időszakban is indokolt Afganisztánban maradnia. Véleménye szerint a „nem harcoló" alakulat kifejezés azt a benyomást kelti, hogy azok „veszélytől mentesek" is, ám ez téves gondolat. A csapatok továbbra is kockázatnak vannak kitéve, amely eszkalálódhat amint az átmenet folyamata gyorsulni kezd az országban.

Murphy továbbá elmondta: ennél a stádiumnál a bizonytalanság elkerülhetetlen, de az már látható, hogy a brit csapatok a NATO csapatok kivonása után is jelen lesznek a térségben – valószínűleg még több évig. A minisztereket arra kérte, tegyenek konkrét lépéseket a visszavonás ütemezését illetően, továbbá alakítsanak ki stratégiát a belső támadások és az afgán erők kiképzésre hozzájárulva a politikai megbékéléshez, nem utolsó sorban pedig a fennmaradó brit alakulatok védelme érdekében.