Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A 2014-es afganisztáni kivonulásról tárgyaltak Brüsszelben

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. március 2. 10:13

Az elmúlt héten került sor a NATO védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására Brüsszelben. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár sajtóközleménye alapján az új afganisztáni helyzet küldetéseinek kereteit határozták meg.

A tanácskozás az ISAF 2014-es kivonulásának kérdéseivel foglalkozott. A NATO tagállamok védelmi miniszterei, valamint az ISAF-ben részt vevő nem NATO-tagországok képviselői arra a döntésre jutottak, hogy a kivonulást követően sem hagyják magára Afganisztánt.

Nagy-Britannia részéről David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke tízmillió font értékű segélyezési költségvetést ígért a helyzet stabilitásának megőrzésére és a béke fenntartására. Philip Hammond brit védelmi miniszter szerint a Költségvetés a Békéért és Stabilitásért Program segíti a régió társadalmainak, és gazdaságának fejlesztését és a stabilitás mihamarabbi elérését. Egyes szakértők szerint, a brit társadalom nyitottabb a segélyezési missziók lebonyolítására, valamint költséghatékonyabb is, azonban egyesek szerint ez a folyamat nem fenntartható hosszútávon, és sikere is megkérdőjelezhető.