Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felesküdött a legidősebb afrikai elnök

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. szeptember 14. 9:13

A vitatott választási folyamat után esküdött fel hivatalosan is az újabb elnöki terminusra szeptember első napjaiban Robert Mugabe zimbabwei elnök.

Az ünneplő tömeg éljenzésével együtt járó ceremónia napokat késett, ugyanis Morgan Tsvangiral ellenzéki vezető, aki petíciójában megkérdőjelezte a választások tisztaságát, csak a múlt héten vonta vissza az ügyben a keresetét.

A nemzeti választási bizottság szerint Mugabe 61 százalékos győzelmet aratott a korábbi miniszterelnökkel szemben, aki a szavazatok 34 százalékát szerezte meg. Az elnök az elmúlt héten kritikusainak azt felelte, „kövessenek el öngyilkosságot" ha nem tudják elfogadni az ő újraválasztását.

A 89 éves Mugabe Afrika legidősebb vezetője, országában a britektől történő függetlenség elnyerése óta ő van hatalmon. Az öt évvel ezelőtti választásokat követő zavargásokban 200 ember halt meg és több ezer megsebesült, a jogvédő szervezetek szerint pedig az ellenzéki pártok támogatói közül sokakat megvertek, megkínoztak vagy megöltek.

Miután a regionális vezetők hiányolták a szabad választásokat, arra kényszerítették a két oldalt, hogy megegyezzenek a hatalommegosztásról, így a korábban Mugabe fő ellenzéki kihívója lett a miniszterelnök, de az idei választási fordulattal a törékeny hatalommegosztás a végére ért.