Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakadó esőben teljesítettek a katonák a boszniai hadgyakorlat nyílt napján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 14. 8:02

Szakadó esőben bizonyították hatékony együttműködésüket a katonai vezetők és Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere előtt az EUFOR és a boszniai fegyveres erők közös hadgyakorlatán részt vevő katonák, köztük a Magyar Honvédség mintegy száz katonája szeptember 12-én, csütörtökön Livacban.

1595959859

A Quick Response 2 elnevezésű többnemzeti gyakorlat nyílt napján tartott sajtótájékoztatón Zekerijah Osmic védelmi miniszter azt mondta: ez a gyakorlat is megerősítette az Európai Unió, partnereik és más nemzetközi szervezetek azon eltökéltségét, hogy a boszniai biztonsági helyzet megerősítésén dolgoznak. Ennek érdekében segítik a boszniai fegyveres erők kiképzését, továbbá tesztelik az EUFOR, a boszniai fegyveres erők, valamint a helyi rendőrség együttműködését.

Kiemelte: a Védelmi Minisztérium és a boszniai fegyveres erők hálásak az EUFOR-nak a haderejük képességeinek fejlesztését célzó minden erőfeszítésért. Reméli – tette hozzá -, hogy ez az együttműködés a jövőben még intenzívebbé válhat.

Dieter Heidecker vezérőrnagy az EUFOR parancsnoka, kifejtette: az Európai Unió által vezetett EUFOR misszió 2012 szeptemberében átalakult azzal a céllal, hogy itt Bosznia-Hercegovinában a biztonsági helyzetet erősítsék. Ennek érdekében az EUFOR kiemelt figyelmet fordít a helyi fegyveres erők kiképzésére. Komoly képességfejlesztő és kiképző programot indítottak, amely biztosítja, hogy Bosznia-Hercegovina fegyveres erői egy modern, az euro-atlanti integrációhoz szükséges szintű modern hadsereggé fejlődjön. Kitért arra, hogy a boszniai fegyveres erő katonái már tengeren túli műveletben is bizonyították képességeiket.

Szavai szerint a katonák sikeres részvétele és aktív közreműködése a NATO afganisztáni műveletében azt igazolja, hogy a koncepció működik: Bosznia-Hercegovina afelé halad, hogy a biztonságra szoruló országból, biztonságot teremtő országgá váljon.

1595959859

Ante Jelec, a boszniai haderő vezérkari főnöke azt mondta: büszke katonáira, akik most meg tudták mutatni képességeiket. Hosszú távú céljuk, hogy az euro-atlanti közösség tagjai legyenek, s a világ más részein is bizonyíthassák együttműködésüket.

Szpisják József dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke előadásában bemutatta az idei második Quick Response gyakorlat menetét. Mint ismertette, a gyakorlaton 160 technikai eszközzel 716 katona vesz részt, köztük a Magyar Honvédség 99 katonája. A többnemzeti gyakorlat során a boszniai fegyveres erők bebizonyították interoperabilitásukat – értékelte.

1595959859

A gyakorlat szeptember 2-án kezdődött, s azóta több helyszínen, több fázisban hajtottak végre különböző feladatokat. Csütörtökön több szimulált helyzet katonai megfékezésének módját mutatták be. Például fahusángokkal, vízzel töltött palackokkal dobálózó tömeget kellett megfékezniük. Ehhez a látványos bemutató során katonákat, kommandósokat, nehézgépjárműveket, füstbombákat is bevetettek.

A gyakorlaton részt vevő magyar katonák többsége a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki ezred kötelékébe tartozik.

Nyers József, az ezred parancsnoka az MTI-nek elmondta: örömmel látta, hogy amit a katonák kiképzésük során elsajátítottak, azt most kiválóan alkalmazták a gyakorlatban is. Az ezredes szerint a szentesiek, s a livaci gyakorlaton részt vett összes magyar katona helytállására valamennyi magyar büszke lehet.

1595959860

Fotó: Rácz Tünde