Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indítható állapotban az észak-koreai rakéták?

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. április 17. 11:48

Dél-koreai tisztviselők szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy Észak-Korea nukleáris tesztek kivitelezésén dolgozik, de lapértesülések szerint Észak felkészült egy közepes hatótávolságú rakéta indítására a keleti partján. Szakértők szerint akár már indítható állapotban is lehetnek a rakéták.

A bejelentés ellenére aktivitást észleltek a punggye-ri-i tesztközpontban, de mint később kiderült, csak rutintevékenység végrehajtása történt. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár szerint egy ilyen teszt lebonyolítása erősen provokatív lépésnek tekinthető. A főtitkár hozzátette: Észak-Korea nem folytathatja a Biztonsági Tanáccsal való ellenszegülését és a nemzetközi közösséggel szemben mutatott folyamatos konfrontációt. Ban Ki Mun sürgette Phenjant, hogy a nukleáris programjukkal kapcsolatban ragaszkodjon az ENSZ által kezdeményezett megoldáshoz, amely egy sürgős, de egyben tisztességes ajánlat a nemzetközi közösség részéről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte aggodalmát és sürgette a tárgyalások újrakezdését, míg Kína nyugalomra és párbeszédre intett.
Észak-Korea figyelmeztette a Dél-Koreában tartózkodó külföldieket, hogy háború esetén azonnal hagyják el az országot, mert nem szeretnék, ha megsérülnének. Phenjan szerint a félszigeten zajló események egy termonukleáris háború felé tartanak. Az északi kormány már több ízben is fenyegette a dél-koreai, amerikai és japán bázisokat a térségben.

Japán válaszként amerikai gyártású Patriot rakétaelhárító egységeket telepített Tokióba, köztük a védelmi minisztérium épülete köré, illetve a Japán-tengerre küldte két legmodernebb hadihajóját rakétaelhárítás céljából. A japán kormány elmondása szerint mindent meg fognak tenni, amit a helyzet megkíván.

John Kerry amerikai külügyminiszter kínai látogatása során hangsúlyozta, hogy Kína kulcsszereplő a kialakult helyzet megoldásában. Vang Ji, kínai külügyminiszter szerint országa következetes abban, hogy a félszigetet mentesíteni kell a nukleáris eszközöktől. Vang sürgette a két felet, hogy folytassák a tárgyalásokat, javítsák kapcsolataikat és teremtsék meg a kölcsönös nukleáris leszerelést.

1595952639
Az észak-koreai ballisztikus rakéták hatótávolságai