Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó misszió

Szöveg: N. S. ezredes |  2013. április 17. 10:45

A kongói Dél-Kivu tartományban lévő EUSEC-tanácsadócsoport − amelynek két magyar tagja Nagy Sándor ezredes és Lökösházi Béla őrnagy − egy igen fontos feladat végrehajtását kezdte meg a térségben állomásozó katonai alakulatoknál. Egy átfogó ellenőrzés előkészítése volt a cél, amelynek keretében azon alakulatokat, ezredeket keresték fel, amelyek érintve lesznek az április végén kezdődő FARDC−EUSEC közös feladatban.

A tíznaposra tervezett misszió alatt átvilágították a kijelölt alegységeket, mégpedig annak érdekében, hogy a kongói katonai vezetés átfogó képet kapjon a 10. katonai kerületben uralkodó helyzetről. A magyar katonatisztek feladata egy olyan átfogó jelentés elkészítése, amely az összesen 11 katonai körzet jelenlegi állapotát mutatja be. E jelentésből a hadsereg reformját célzó stratégiai terv készül majd. 

1595952639

A kelet-kongói biztonsági helyzet − az utóbbi időben tett nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően − stabilitást mutat. Köszönhető ez az M23 rebellis fegyveres csoporttal az ugandai Kampalában folyó tárgyalásoknak és az ENSZ BT határozata alapján létrehozott, afrikai katonai erőkből álló intervenciós dandár megalakításának. Az ENSZ égisze alatt ez a dandár lesz hivatott harcolni a kelet–kongói területeken működő illegális fegyveres csoportok ellen a béke megteremtése érdekében, amire az itteni lakosság mar régóta vár.

Ez a feladat Nagy Sándor ezredes részére az utolsó afrikai küldetést jelentette, hiszen négyéves kongói szolgálatát befejezve, a magyar főtiszt hamarosan visszatér Magyarországra.