Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megmenekültek a túszok

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. április 29. 14:41

Kiszabadult a 2013 februárjában Kamerun északi részén elrabolt francia család. A Moulin-Fournier család hét tagja – köztük négy gyermek – jól van, és április 20-án már Franciaországba repültek.

Kiszabadulásuk hallatára a francia külügyminiszter, Laurent Fabius rögtön az országba utazott. A kimenekítés körülményeiről nem sokat tudni, de Franciaország korábban visszautasította a váltságdíj fizetésének lehetőségét. A család Yaoundében él, és éppen vakációból tértek haza elrablásuk idején, amit a Boko Haram nevezetű iszlám felkelő csoport vállalt magára. A család szabadon bocsátásáért cserébe a Kamerunban és Nigériában fogva tartott iszlamistákat kérték, de Franciaország ezt megtagadta. Az egyik lázadó továbbá kritizálta François Hollande köztársasági elnököt a Maliban történő beavatkozás miatt.

A csoport korábban azt állította, nem vesz részt túszejtő akciókban, megalakulásuk óta azonban legalább kétezer embert öltek meg Észak- és Közép-Nigériában. 2012-ben alakult egy másik iszlám felkelő csoport, az Ansaru, akik az ország északi részén most is aktívak, és emberrablásokhoz köthetőek.