Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib vezetőt fogtak el a lengyel katonák

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. január 19. 10:22

Magas rangú Tálib vezetőt fogtak el a lengyel katonák Afganisztánban a helyi rendőri erőkkel együttműködve. Mullah Abdul Kabirt a Ghazni tartománybéli Spinde város mellet tartóztatták le.

Abdul Kabirt az egyik legaktívabb felkelő parancsnokként tartják számon és több halálos kimenetelű merénylet is fűződik nevéhez. Többek között őt tartják felelősnek egy 2011 decemberében elkövetett útszéli robbantásért, melynek következtében hat lengyel NATO katona vesztette életét, illetve egy augusztusi merényletért, melynek során egy lengyel katona meghalt.

„Ártatlan afgán civilek tömeges mészárlásával és helyi hivatalnokok és rendőrök elrablásával, valamint brutális meggyilkolásával is vádoljuk ezt a férfit"- Nyilatkozta Janusz Blaszczak százados, a lengyel kontingens szóvivője.

Az 54 éves Mullah Abdul Kabirt január 4-én, az éjszakai órákban tartóztatták le egy rablás közben. Lengyelország Védelmi Minisztériuma a 10 legkeresettebb tálib ellenálló között tartja számon a férfit.

A lengyel White Eagle nevezetű katonai különítmény, a „Tartományi Felelősségi Csoport" (PRC – Provincial Response Company) a helyi rendfenntartó erők kiképzéséért felel. Ez a csoport látja majd el a térség biztosítását, miután Lengyelország kivonja 2000 katonáját a provinciából 2014-ben. Eddig 37 lengyel ISAF (International Security Assistance Force – Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők) katona vesztette életét Afganisztánban, 2002 óta.